Regija
DANIJELA POPOVIĆ HOBI ŽELI PRETVORITI OBRT

Od recikliranja jeansa do unikatno oslikanih torbica
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Danijela je sretno spojila dvije velike ljubavi - prema ručnom radu i slikanju
VINKOVCI - Među mladim kreativcima i iskusnim obrtnicima i poduzetnicima koji svoje proizvode izlažu u Slavonskom sokaku na Sajmu gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina, u sklopu 53. Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 7. do 16. rujna, svoj štand ima i Danijela Popović iz Vinkovaca, koja izrađuje i oslikava unikatne ženske torbice. Od svibnja ove godine članica je udruge KiS, koja okuplja hobiste i umjetnike raznih izričaja.
- Prvi sam put na Sokaku i do sada sam sudjelovala samo na Artisticu u Rovinju na sajmu nekonvencionalne umjetnosti – kaže Danijela Popović, po struci veterinarska tehničarka, a ima i certifikat Adobe web dizajnera. Danijela, majka četvero djece, uz sve kućanske poslove stigne izrađivati i oslikavati torbice koje sama kreira, a kreira i šije i ukrasne lutke.
- Cijeli život živim u Vinkovcima i zaljubljenik sam u naš grad, kulturu i folklor. Od malih nogu bavim se ručnim radovima koje su me naučile bake. Dijete u meni i danas je u neprestanoj potrazi za novim idejama. Kako su djeca rasla, pojavio se problem što s viškom njihove odjeće. Najviše je bilo hlača od jeansa pa se rodila ideja da ih na neki način recikliram. Od tada počinje ova moja priča. Prvo sam šivala jednostavne torbice za kozmetiku, djeci za preobuću, ženske torbe za prijateljice... Uvijek sam dodavala neke zanimljive detalje na torbe tako da su me žene na ulici zaustavljale, divile se i pitale gdje sam nabavila torbu. Budući da sam oduvijek crtala i slikala, spojila sam dvije ljubavi pa su tako nastale oslikane torbice – priča Danijela Popović dodajući kako ih oslikava bojama za tekstil na debljem pamučnom platnu, a često koristi i laneno platno u izradi torbi s etnomotivima. No najviše voli reciklirati odjeću zbog sve većeg problema s tekstilnim otpadom. Pojašnjava kako su torbe podstavljene, mogu se prati i glačati bez straha da će se izobličiti.
- Znam da su mnogi članovi naše udruge otišli u obrtničke vode i to im je bila odskočna daska da se afirmiraju. Nadam se da ću i ja uspjeti u tome – zaključuje Danijela Popović.
Miroslav Flego
Inspiracija
- Motive crpim iz svakodnevnog života, naše slavonske kulture, pronalazim ih na internetu i drugdje. Često na torbice stavim stih nekoga od naših pjesnika, citat ili motivirajuću, a ponekad i šaljivu poruku. Za izradu jedne torbice potrebno je dosta vremena jer je slikanje po tekstilu zahtjevno, a tu je i krojenje torbe, podstave i, na kraju, šivanje. Neke zahtjevnije motive slikam po nekoliko sati. Najčešće ih nose i tako promiču, ženske članice obitelji, moje tri kćeri i prijateljice, a često ih i poklanjam dragim osobama, rodbini, prijateljima... Kao članica udruge KiS prvi put imam priliku predstaviti svoj hobi u našem gradu široj javnosti – kaže Danijela i dodaje kako Udruga nije profitna.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike