Regija
IMAJU IDEJNO RJEŠENJE

Županja će do ljeta 2020. imati bazene
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Bazeni s popratnim sadržajima prostirat će se uz nasip na površini od 15.000 kvadrata
ŽUPANJA

U Gradskoj vijećnici predstavljeno je idejno arhitektonsko rješenje za gradske bazene u Županji. Osnovni preduvjet bio je pročistač otpadnih voda, koji je sagrađen, stavljen u funkciju i konačno je otvoren put za realizaciju toga projekta.


U travnju je Gradsko vijeće donijelo odluku o VI. izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Županje, čime je stvorena prostorna pretpostavka za izradu projektne dokumentacije za gradnju bazena. Bazenski kompleks s popratnim sadržajima, koji će građanima omogućiti kvalitetno provođenje vremena, uživanje u druženju, rekreaciji i raznim sportskim aktivnostima, trebao bi se prostirati na 15.000 četvornih metara. Protezat će se uz savski nasip od Ulice Vojne krajine do prostora Slavonije i nalazit će se u sklopu Sportsko - rekreacijskog centra Laze. Idejno rješenje, koje nije konačno i podložno je izmjenama, ali daje osnovne podatke i temelj je za daljnje aktivnosti, predstavila je arhitektica Irena Šlopar iz Virovitice.
- Predviđena je gradnja dva otvorena bazena - bazen za odrasle do 1500 četvornih metara vodene površine te bazen za malu djecu do 400 kvadrata vodene površine. Kompleks bi sadržavao i popratne sadržaje: kabine, minigolf igralište, odbojku na pijesku, stolni tenis, dječje igralište, ugostiteljske sadržaje i sve drugo potrebno za njegovo funkcioniranje. Posjetiteljima će se nuditi i mnogo više od samog kupanja, kazala je. U planu je i hortikulturno uređenje kompleksa.
Gradonačelnik Županje Davor Miličević ustvrdio je da je predstavljanje idejnog rješenja početna točka budućih gradskih bazena. Prema procjenama, riječ je o investiciji vrijednoj 15-ak milijuna kuna. Pojasnio je da će se kraj ove i sljedeća godina iskoristiti za projektiranje i rješavanje potrebnih suglasnosti. Krajem ljeta 2019. mogla bi se ishoditi i građevinska dozvola.
- Tada ćemo znati sve pojedinosti i vidjeti koliko će nas točno koštati ta investicija i na koji ćemo ju način financirati. Nastojat ćemo bazenski kompleks prezentirati kao dio turističke ponude grada i povući određena sredstva i iz Ministarstva turizma. To je samo mogućnost - istaknuo je. U bazene zatvorenog tipa neće se ići zbog visokih troškova održavanja. Iako realno ni jedan bazen nije ekonomski isplativ, mišljenja je da građani Županje, kao i mnogi drugi gradovi, pa i općine, imaju pravo na bazen s pratećim sadržajima. Ako sve bude prema planu, u ljeto 2020. u njemu će se moći kupati i uživati.
Marija Lešić Omerović
Županjcima osigurati kvalitetniji život
Na upit tko će se kupati u bazenu kada ljudi masovno odlaze, Miličević kaže da će Grad i dalje obavljati svoju funkciju i poduzimati sve raspoloživo kako bi građanima koji žive u Županji osigurao sve infrastukturne pretpostavke za što kvalitetniji život. “U svojoj domeni poduzimamo sve što možemo kako bismo pomogli građanima, od povećanih rodiljnih naknada, sufinanciranja udžbenika za sve učenike, stipendija svim redovnim studentima do podmirenja povećanih troškova odvoza otpada, kako izdatak ne bi pao na teret građana. Pomoći ćemo i oko troškova održavanja pročistača i drugo što možemo”, kaže. Iseljavanje je sustavni problem i smatra da cijelo društvo i država moraju po tom pitanju nešto poduzeti.poduzeti.
Najčitanije iz rubrike