Učionica
POLAZAK U PRVI RAZRED

Ključna je priprema djeteta i roditelja za veliki korak
Objavljeno 24. kolovoza, 2018.
Polazak djeteta u prvi razred velika je prekretnica i za samo dijete i za roditelje. Dijete se prvi put suočava s pravom odgovornošću i obvezama, a najčešće se prvi put odvaja i od roditelja pa ne čudi što su kod obiju strana nerijetko pristuni strahovi. Da bi prvi dani, na temelju kojih već dijete gradi nekakvu sliku i osjećaje prema školi, prošli što bolje, a o kojima će ovisiti i uspješnost njegova daljnjeg školovanja, važno je dijete dobro pripremiti.
Postoje brojna pisana i nepisana pravila, a prije svega, kod pripreme za školu najvažnije je poticati djetetovu znatiželju, podržavati interes za učenje novog i pričati mu o školi u pozitivnom svjetlu. Da bi pospješili razvijanje radnih navika, već se prije škole preporučuje djetetu odrediti prostor za rad i učenje te ga već ranije kroz igru poticati da sjedi za radnim stolom – dati mu slikovnice, bojanke. Mnogi prvašići prvi put će od kuće do škole ići pješke, i to možda nepoznatim putevima. Zbog toga je vrlo važno ranije uvježbati s djetetom i cijeli put do škole, upozoriti ga na opasnosti u prometu. Ništa manje nisu važne ni tehničke pripreme koje podrazumijevaju opremanje za školu. Kako je do školske godine ostalo samo nekoliko dana, većina roditelja već je pripremljena – ako udžbenike ne financiraju grad ili općina u kojoj stanuju, roditelji su već nabavili komplete, dok će, primjerice, osječki osnovci njih dobiti do početka nastave u školi. Trebalo je kupiti i torbu, preobuku, odjeću, pernicu, pisaći i crtaći pribor – od bilježnica, preko olovaka, flomastera i bojica do šiljila. Ako to još uvijek niste napravili, krajnje je vrijeme. U nabavu opreme preporučuje se uključiti i samo dijete. Na kraju, roditelji trebaju imati na umu da ne opterećuju dijete prevelikim očekivanjima, nego da ga potiču na stjecanje novih znanja i vještina, razvoj kreativnosti i mašte, slažu se stručnjaci. J. Pejaković
Možda ste propustili...

SENAT SVEUČILIŠTA U OSIJEKU DAO SUGLASNOST FDMZ-U OSIJEK

Osniva se Sveučilišna poliklinika Mursa za dentalnu medicinu

U OSIJEKU ODRŽAN 8. IEEE CROATIAN STUDENT AND YOUNG PROFESSIONAL CONGRESS (CROSYP)

Na FERIT-u i u BIOS-u okupili se studenti i mladi profesionalci

NASTAVLJENA USPJEŠNA SURADNJA STUDENATA S ODSJEKA ZA KULTURU I KREATIVNE INDUSTRIJE AUK-A I SCENE OSJEČKIH STUDENATA

Predstave „Kisik“ i „Danteov pakao“ otvorile novu sezonu S.O.S.-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva