Regija
PRILAGODITI HRANU, OSIGURATI VODU, VITAMINE I HLADOVINU

I životinje teško podnose visoke temperature
Objavljeno 21. kolovoza, 2018.
ĐAKOVO
Dugotrajne visoke temperature neugodne su i životinjama. Sunčanica, toplinski udar i problemi s prehranom mogu i njih pogoditi, a iz Veterinarske stanice savjetuju kako pomoći kućnim ljubimcima.
- Najbitnije je što češće mijenjati vodu i izbjegavati šetnju po najvećoj vrućini. Što se tiče pasa i mačaka, poželjna je dodatna vitaminizacija prema tableta jer zbog velikih vrućina manje jedu, pa ih je potrebno dodatno stimulirati - kaže direktor Ante Strmotić te savjetuje da se tableta može smrviti u hranu ili vodu ako ju životinja ne želi ili ne može uzeti tako da dobije svoju dozu vitamina koji im za ovih ljetnih mjeseci nedostaju. Svakako je potrebno zaštititi psa ili mačku od buha ili krpelja jer ako se zaraze, njihova već visoka tjelesna temperatura dići će se do pogubne granice i može doći do uginuća. Poznati đakovački uzgajivač hrvatskog ovčara Nikola Klemen savjetuje da se psi drže u hladovini uz dosta vode bez jake hrane. Upozorava na mogućnost sunčanice te na trovanje hranom.
- Zbog vrućine hrana se brzo kvari, pa ako odmah ne pojede porciju, hranu treba ukloniti ili staviti u hladnjak. Također, treba se obratiti dodatna pažnja o higijeni prostora i same životinje, kaže Klemen kojemu se nedavno okotila kuja, a kao bi nju i psiće zaštitio, drži ih u kotilištu s ventilatorom.
- Hrvatski ovčari vrlo su prilagodljivi. Oni će si iskopati rupu i sami se rashladiti, a pojest će jabuku, krušku ili drugo voće, pa i to treba iskoristiti i ponuditi im dok traju vrućine, savjetuje Klemen.
Iako su prilagođeni svim vremenskim uvjetima i konji mogu dobiti sunčanicu, te je potrebno povesti računa o odgovarajućem smještaju.
- Štale su dobro izolirane, prozračne i svaka ima svoju pojilicu, pa kako konji nisu na vezu voda im je dostupna u potrebnoj količini. Važno je da vani imaju hladovinu pod koju se mogu skloniti. Konji koji su u sportu treniraju samo u jutarnjim satima nakon čega se tuširaju i na taj način dodatno rashlađuju - kaže ravnatelj đakovačke ergele Mirko Damjanović.
Loš utjecaj vrućina na govedarstvo najviše se osjeti u proizvodnji mlijeka.
- Smanjena je konzumacija hrane, a povećana vode, pa proizvodnja mlijeka opada. Ovo je najgore razdoblje za proizvodnju mlijeka jer holstein govedu idealna je temperatura od pet do petnaest stupnjeva. Ono što mi možemo učiniti je samo osigurati dovoljnu količinu vode, prilagoditi hranu i ventilaciju na farmama i čekati da temperatura padne - kaže farmer Branko Kolak. M.Alduk
Najčitanije iz rubrike