Regija
PRVA JE PRIJE OSAM GODINA POSADILA ŠIPAK

Zbog nedostatka radnika šipak bere strojem
Objavljeno 18. kolovoza, 2018.
500 kilograma samljet će i osušiti na prirodan način kako bi se koristio za čaj
VELIKA - Antonija Zelenika je prije desetak godina donijela odluku da će se pokušati baviti proizvodnjom domaćih i ekoloških pekmeza i marmelada kako bi popunila svoj kućni budžet jer nije imala stalno zaposlenje.
Odmah je, vidjevši da za ekološku proizvodnju ne može osigurati dovoljno sirovina u šumi i po polju, odlučila posaditi plantažu šipka. U tome je tada bila jedina na području Požeško-slavonske županije i rijetka u Hrvatskoj. Suočena s nedostatkom radne snage za branje, morala se odlučiti na strojnu berbu, a prikladan stroj našla je u susjednim Našicama i iznajmila ga.
- Imam zasađenog šipka 1200 grmova na pola hektara. Prošle godine ubrali smo nešto više od tone šipka. Ove bi se godine količina mogla udvostručiti. Bila je kišna godina pa smo morali više puta tretirati šipak, a to radimo propolisom jer je to ekouzgoj. Šest puta smo tretirali šipak i uspjeli spasiti kvalitetu. Zbog nedostatka radne snage drugu godinu beremo šipak strojno. I ove nam godine strojno branje obavlja OPG Bogadi iz Našica koji je dopremio stroj koji se priključuje na traktor. Osim šipka, on bere aroniju, kupinu i malinu, dakako pod uvjetom da su to grmovi, što znači da biljke ne mogu biti na žici – kaže Zelenika kojoj je u ovom poslu pomogla i prijateljica, OPG Zorice Tandare poznate vinarke iz Kutjeva, davši traktor s traktoristom Ivanom Jambrečinom.
Veliki je posao prebrati svaki šipak i odvojiti onaj koji nije za daljnju upotrebu. Šipak koristi za proizvodnju čaja te poznatih i slasnih marmelada raznih okusa u konačnici. Oko 500 kilograma samljet će i osušiti na prirodan način, kako bi se koristio za čaj, a ostatak će iskoristiti za spravljanje soka i ekološkog pekmeza izuzetno traženih na tržištu ponajviše jadranskih destinacija.
- Dio šipka prodajem i kao poluproizvod, tj. masu dijelom kuhanu koju ljudi uzimaju te sami dokuhaju i spremaju pekmez u staklenke – nastavlja Antonija i dodaje da ekološke proizvode prodaje na sajmovima, prodavaonicama zdrave hrane i suvenirnicama po moru.
Kada prebere šipak i odbaci sve plodove koji nisu idealni, sve količine idu u hladnjaču na temperaturu od dva stupnja i onda će ih postupno pripremati za proizvodnju pekmeza i marmelade. Naime, nije u stanju u kratkom vremenu preraditi dvije tone jer je u ovom poslu sama.
- Budući da su ove godine veće količine, imam u planu proizvesti ugušćenu masu šipka i kao takav proizvod je prodavati. On se traži na tržištu. Bazirat ću se na tržnice u okolici gdje ću poluproizvod prodavati, što traže kupci i onda oni sami dovrše proizvodnju pekmeza i marmelade po svom ukusu - pojašnjava Antonija dodajući kako je to za kupce vrlo isplativo.
OPG Zelenika uz proizvodnju šipka uzgaja još aroniju koje ima 200 grmova. Aronija je također dobro urodila i od nje spravlja džem i sok. Na svojim površinama ima i 20 stabala bazge od čijih bobica pravi džem, stotinu sadnica kupine čiji urod također ide u džem, te 80 stabala jabuka od kojih prave pekmez uz dodatak cimeta itd.
- U lipnju sam spravljala džem od ružinih latica koji je u cijelosti rasprodan na Jadranu jer su turistima naši proizvodi izuzetno zanimljivi zbog ekološkog pristupa uzgoju i spravljanja na starinski način - zaključila je Zelenika koja je tijekom berbe imala pomoć nekoliko susjeda. Ove godine imala je i odličan urod na 30-ak stabala šljive i nadala se, konačno, ekološkom pekmezu od šljiva, no veliko razočaranje dočekalo ju je u voćnjaku. Netko joj je pobrao sve šljive i ukrao cijeli urod.
– Ostalo mi je šljiva za jednu kantu, pa će biti samo malo pekmeza za prijatelje u kombinaciji s drugim voćem. Imam toliko posla da nisam niti stigla policiji prijaviti tu drsku krađu. No, bit će dovoljno pekmeza od drugog voća – kaže uvijek vesela Antonija, koja sve ove napore i rad oko proizvodnje koja sada više nije ni mala rješava sa smiješkom.
AGM KRUNA
plasman

dio ide na Jadran
Ima i 20 stabala bazge od čijih bobica pravi džem te stotinu sadnica kupine čiji urod također ide u džem
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike