Kultura
POSEBNA VEČER U DVORU

Muziciranje na instrumentu koji se rijetko može čuti
Objavljeno 17. kolovoza, 2018.
Koncert zanimljivog i indikativnog naziva U iščekivanju novog Waltera održali su u atriju Kneževa dvora Aapo Häkkinen na kopiji fortepijana Johanna Andreasa Steina, sopranistica Anabela Barić i flautistica Ana Benić. Zvuci muziciranja na posebnom instrumentu, koji se rijetko može čuti i sklad fortepijana, flaute i soprana ispunili su Dvor programom s djelima Beethovena, Carla Philippa Emanuela Bacha, F. Schuberta, Leopolda Koželucha i Jelene Pucić Sorkočević, Dubrovkinje koja se smatra prvom hrvatskom skladateljicom. Za bis su izveli ariju Susanna deh vieni, non tardar iz Mozartova Figarova pira.
Prvotna ideja i inspiracija za ovaj program vrijedni je fortepijano Dubrovačkih muzeja nastao u Beču u radionici Gabriela Antona Waltera oko 1790. Tijekom 2005. glazbeni mehanizam mu je potpuno obnovljen u Oberndorfu. Očuvano je 15-ak Walterovih fortepijana. Koncert je izveden na kopiji iz 1784. koju je izgradio Sentance Sleaford (Velika Britanija, 2000.) te renovirao Pooya Radbon (Njemačka, 2017.), a dio je kolekcije povijesnih glazbenih instrumenata Fondacije Makris.
Aapo Häkkinen osim na fortepijanu redovito nastupa i na čembalu, orguljama i klaviru. Predaje na Akademiji Sibelius i na međunarodnim majstorskim tečajevima, a od 2003. umjetnički je ravnatelj Helsinškog baroknog orkestra. Osvojio je drugu nagradu i nagradu VRT na Brugesovom natjecanju za čembalo. Dobitnik je posebne nagrade Norddeutscher Rundfunka Musikpreis 1997. za interpretaciju talijanske glazbe.
Anabela Barić studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana, a od sezone 2015./2016. članica je vokalnog ansambla Antiphonus te redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom i Zborom HRT-a. U veljači 2016. debitirala je u HNK-u u Zagrebu u ulozi Barbarine u Figarovu piru. U rujnu 2016. nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Dubrovniku.

Flautistica Ana Benić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2003. u klasi prof. R. Penezić. Završila je i poslijediplomski studij u The Flute Studio u klasi prof. Trevora Wyea u Velikoj Britaniji te jednogodišnje umjetničko usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl-Zupan. Aktivno se bavi solističkim i komornim muziciranjem, i to podjednako na modernoj i baroknoj flauti. Solistica je HRBA-a i jedna od osnivačica komornog ansambla Ars longa. Upravo s HRBA-om nastupila je i na DLJI-ju kad su 2014. nagrađeni nagradom Orlando. N. Vek.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike