Sport
LIGA EUROPSKIH NOGOMETNIH PRVAKINJA

Suparnice su za Osječanke bile nepremostiva prepreka
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Pretenciozno je zaključiti kako su "zečice" doživjele neuspjeh

Već viđeno. Najkraći je rezime novoga domaćega pokušaja i neuspjeha nogometašica Osijeka u proboju među 32 najbolje ekipe Staroga Kontinenta. Pretenciozno je zapravo reći neuspjeha jer su popularne "zečice" odigrale u okvirima mogućnosti, pri čemu treba istaknuti da ih ždrijeb nije ni najmanje pomazio u formiranju kvalifikacijskih skupina.



U njihovu desetu skupinu došla je drugoplasirana ekipa Norveške Avaldsnes, prvak Portugala Sporting te makedonski autsajder Dragon 2014. Favorizirane Norvežanke na kraju su opravdale taj status, premda su najbolji dojam ostavile Portugalke koje je prolaz u sljedeći krug stajao nes(p)retni startni poraz kada su igračice Avaldsnesa, preokretom u posljednjim minutama, došle do pobjede. Osječanke su u skupinu ušle iz drugog jakosnog šešira, a Sporting iz trećeg nanijevši jedini poraz aktualnim prvakinjama Hrvatske. Portugalke, u čijoj ekipi kao i kod Avaldsnesa perjanice su uglavnom strankinje, djelovale su znatno bolje i to kapitalizirale uvjerljivom pobjedom (3:0). Osječankama ostavljajući slabašnu teoriju u osvajanje prvoga mjesta, za što je trebalo u ponedjeljak Norvežanke svladati s pet pogodaka razlike. Očito poljuljanog samopouzdanja, loše su ušle u taj susret te vrlo brzo došle u minus s pretpostavkom o "jednosmjernoj utakmici". Kako je, međutim, vrijeme odmicalo ekipa trenerskog terceta, Mandić-Jelaska/Berger/Perković, djelovale su sve bolje i krasnom akcijom Baban-Joščak, uoči odmora, došle u rezultatsku ravnotežu. Utakmicu tada načinivši posve otvorenom pa i u kontekstu ostvarivanja pobjede čiji bi slučaj pogurao Sporting na vrh redoslijeda. Portugalke su ostale druge, a Osječanke treće tri boda iza prvoplasiranog Avaldsnesa, koji se spasio poraza desetak minuta prije kraja zahvaljujući najboljoj igračici turnira, Brazilki Luani, čija je bomba s 25 metara odsjela u gornjem lijevom kutu vratarke Suzane Žigante. Norveška ekipa u zadnjim je trenucima opasno živjela. I preživjela nakon čega ni u osječkom taboru nisu posve nezadovoljni jer su se dostojno oprostili od Europe za ovu sezonu. Za čiji je treći iskorak, ipak, trebalo više nego što je najbolja ekipa Hrvatske pokazala. Bi li to bilo dostatno u nekoj drugoj konkurenciji sada je teško govoriti, ali je činjenica da su prošloga kolovoza u znatno slabijem sastavu, bez nekolicine ozlijeđenih reprezentativki te bez pravih inozemnih pojačanja, zamalo ispustile šesnaestinu finala. U međuvremenu su se sve te igračice oporavile i uz vratarku iz SAD-a Žigante ovoga je ljeta angažirana državna reprezentativka Leonarda Balog s internacionalnim iskustvom tako da je Osijek igrački bio, nedvojbeno, snažniji. Na Mačkamami će se, kada se slegnu dojmovi i uravnoteže emocije, analizirati netom okončane međunarodne aktivnosti i odrediti se prema nadolazećim domaćim gdje se treba vratiti primat u obje natjecateljske konkurencije, točnije, osvojiti Kup Hrvatske i zadržati dominaciju u prvenstvu kako bi sljedeće godine ponovno zaigrale u najjačem kontinentalnom klupskom atjecanju.
Dražen Lekšan
BALIĆ OTIŠLA U SUZAMA
Nakon završetka kvalifikacijskih borbi u okviru desete skupine Lige europskih prvakinja nogometašice Osijeka ostale su bez najbolje strijelkinje prošlogodišnjeg prvenstva Lorene Balić! Ta je 19-godišnja napadačica otišla u suzama nezadovoljna ovoljetnim tretmanom i statusom u ekipi, čija je kulminacija bila u Gradskom vrtu gdje su "zečice" tražile novi europski iskorak, a sljedeću takvu prigodu probat će ishoditi bez Lorene.
1. kolo: Avaldsnes - Sporting 3:2, Osijek - Dragon 2014 13:0

2. kolo: Dragon 2014 - Avaldsnes 0:3, Osijek - Sporting 0:3

3. kolo: Osijek - Avaldsnes 2:2, Dragon 2014 - Sporting 0:4

Tablica

1.Avaldsnes**3**2**1**0**8:4**7

2.Sporting**3**2**0**1**9:3**6

3.Osijek**3**1**1**1**15:5**4

4.Dragon 2014**3**0**0**3**0:20**0
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike