Ekonomija
GROŽĐE DOZRELO DESETAK DANA RANIJE

Nakon dvije ispodprosječne berbe, vinogradari očekuju odlične urode
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Vinogradari imaju velike potrebe za beračima jer većinu vinograda beru ručno

Za razliku od ratara, stočara i povrtlara, vinogradari tekuću godinu neće nastojati što brže zaboraviti zbog ‘‘reda kiše, reda vrućina.‘ Samo djelomično ova će vinogradarska godina izaći iz ‘‘normalnih‘‘ okvira, što ne bi trebalo naštetiti konačnom proizvodu. Odnosi se to na početak berbe.
U baranjskom će vinogorju ona početi do kraja tjedna, a u nekim vinogradima već danas. Rijetko tko može se sjetiti je li ovaj najznačajniji vinogradarski posao ikada počeo ranije.
- Rekord, ako se tako može nazvati, bio nam je 26. kolovoza, a prije toga 28. kolovoza. Ovogodišnja će berba, dakle, krenuti deset dana ranije - priča baranjski vinar i vinogradar Slavko Kalazić, ujedno i predsjednik najveće baranjske udruge vinara i vinogradara "Baranjsko vinogorje", napominjući kako će krenuti s berbom chardonnaya i crnog pinota, koji će mu poslužiti kao bazno vino za prvi baranjski pjenušac, u kojemu će završiti još i graševina.
Chardonnay je, kaže, pokupio dosta sladora. Količine koje planira proizvesti slične su dosadašnjima (približno 150.000 litara - 200-tinjak tisuća butelja). Radnu snagu za berbu grožđa je osigurao,
kao i Lajoš Kolar iz Suze, koji će u berbu krenuti nešto kasnije nego Kalazić, ali ranije nego inače.
- S chardonnayem ćemo krenuti krajem mjeseca. Situacija s grožđem je zadovoljavajuća, ono krasno izgleda i ne vidim razloga da konačni rezultati ne budu dobri - tvrdi Kolar.
Vina Belje, pak, planiraju krenuti s berbom grožđa u posljednjem tjednu kolovoza.
- Ovu vinogradarsku godinu obilježile su obilne kiše tijekom proljeća, zbog kojih smo dodatnu pozornost poklonili zaštiti vinograda. S obzirom na iznimno visoke temperature u posljednja dva tjedna ranije je započela zrioba zbog čega će berba grožđa početi ranije nego lani. Berbu ćemo početi sortama chardonnay, pinot bijeli i pinot sivi, a početkom rujna krenut će najveća berba graševine u Hrvatskoj - kažu beljski vinari napominjući kako i ove godine imaju znatne potrebe za beračima jer većinu vinograda beru ručno. Stoga pozivaju sve zainteresirane da se što prije jave za rad u berbi grožđa.
Kutjevačko vinogorje očekuje iznadprosječne urode. Grožđe (najviše je zastupljena sorta graševina) trenutačno je u dobroj kondiciji. Već 20. kolovoza kreće se s berbom najranijih sorti, a i sve ostale sorte svoje dozrijevanje i berbu najavljuju ranije. Nakon gotovo dvije ispodprosječne berbe, kutjevački vinogradari očekuju iznadprosječnu berbu kojoj ovi sljedeći dani kolovoza s malo više sunčanih nego kišnih dana mogu donijeti i vrhunsku kvalitetu grožđa.


- Krenula je ova vinogradarska godina nešto kasnije, dugo je bila zima i snijeg u proljeće. Onda su nam se dogodila dva mjeseca bez kiše pa smo nikad ranije imali cvatnju graševine, naše najrasprostranjenije i najvažnije sorte. Onda su nam došla dva mjeseca obilnih kiša koja nismo imali godinama. To je zahtijevalo više tretmana zaštite. Događalo nam se da nam nakon tretiranja padne kiša koja nije bila najavljena od meteorologa te smo tretirali i osam puta. Uspjeli smo sa zaštitom i nemamo pepelnice ni na naših 40 ha vinograda ni na 75 hektara vinograda koje radimo u suradnji s našim kooperantima. Od početka vinogradarske godine pratimo i sve vinograde naših kooperanata, sada je kondicija grožđa dobra. Grožđe je u jako dobrom zdravstvenom stanju i berba će biti dobra, ali od 2012. jedna još ranija berba - istakao je mladi agronom Petar Lukić, voditelj vinogradarstva u Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker u Kutjevu.
- Cijela ova vinogradarska godina bila je naporna, ali naposljetku izgleda da će biti jako dobra. Mi imamo ekološki uzgoj u vinogradima i samo smo tri puta provodili zaštitu nekonvencionalnim sredstvima. Nama je najveći problem bio borba s travom jer u ekološkom uzgoju ne upotrebljavamo herbicide, nego sve malčiramo. Kako je bilo puno kiše, trava je rasla i rasla, no priveli smo to sve pod kontrolu. Sada nije dobro što su i noći vruće. Trebale bi biti hladnije da bude idealno za zrenje grožđa. Bilo je dosta kiše, a sada na ovim našim kamenitim terenima vulkanskog podrijetla nadmorske visine oko 330 metara već nedostaje vlage – kaže poznati i najstariji vinogradar kutjevačkog vinogorja Ivo Enjingi iz Hrnjevca. On očekuje s ukupno 56 hektara svojih vinograda ove godine odličnu berbu te je ubrzano krenuo u nabavu novih vinskih tankova, jer procjenjuje da neće imati dovoljno kapaciteta za spremanje cjelokupne ovogodišnje berbe.
Ivica Getto/AGM Kruna
Beračima je osiguran prijevoz - otkupljuju grožđe i od lokalnih proizvođača
Ova godina u Feravinu neće biti prosječna. Tehnološka zrelost grožđa dostigla je razinu da berba počinje ovaj tjedan, dva tjedna ranije od uobičajene, čemu je pridonio vruć kolovoz koji je pospješio zrenje. Ranije sorte su dozrele i prvo se beru rajnski rizling, zweigelt te graševina. ‘‘Zdravstveno stanje grožđa i cjelokupnih nasada je izvrsno, unatoč velikom pritisku plamenjače u kritičnom razvoju vinove loze. Prinosi su iznad očekivanih, unatoč klimatološki izuzetno zahtjevnoj godini‘‘, rekla je Amalia Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva u Feravinu. Dodala je da će i kvaliteta biti izvrsna zbog kontroliranih agrotehničkih zahvata. U berbi sudjeluje stotinjak berača, od kojih 70-ak sezonaca koji su plaćeni po ubranom kilogramu grožđa, dok se u berbi probira grozdova plaća dnevna naknada. Beračima je osiguran besplatan prijevoz. U Feravinu kažu da će otkupljivati grožđe od lokalnih proizvođača, a javljaju im se prvi put i proizvođači graševine izvan vinogorja Feričanci. Inače, Feravino od 160 hektara vinograda, ove godine ima 130 hektara rodnog nasada. S. Fridl
Specifična vinogradarska godina
Vinar i enolog Ivica Perak koji nasade ima u Mitrovcu ove godine očekuje dobru berbu. Iako je čak 6-7 puta morao vršiti zaštitu, ne žali jer mu je grožđe u izvrsnoj kondiciji, bez prisutnosti bolesti. – Bila je to još jedna specifična vinogradarska godina, izuzetno turbulentna, znatno drugačija od nekoliko prošlih, no uz potpunu primjenu struke, agrotehničkog znanja i svih mjera očekujemo iznadprosječnu berbu grožđa. Lozu je trebalo dobro zaštititi. Berba bi bila, kako je krenulo još i ranije, no onda su velike količine kiše u lipnju to malo usporile. Ako ovaj mjesec bude lijep i pretežito sunčan, svakako očekujemo jednu ranu berbu. Po količini bit će to i jako dobra berba, a sada očekujemo samo dobre sladore i kiseline. Ja sa svojih 12 hektara vinograda napunit ću svoj podrum kapaciteta 100 tisuća litara i neću ići na otkup grožđa od drugih vinogradara – istaknuo je Perak.
6-7

puta vinogradari su morali obaviti zaštitu vinograda
Najčitanije iz rubrike