Regija
U DRŽAVNU ERGELU STIGLI KAJASI

Đakovački "tandem" jedinstvena je vrsta dvoprega u Hrvatskoj
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
ĐAKOVO - U Državnu ergelu lipicanaca ovih je dana pristigao još jedan dio nove konjičke opreme – kajasi za "tandem", vrstu dvoprega koji se, za razliku od uobičajenih, pod rudo preže jedan konj, rudnjak, a drugi je vodič ili prednjak upregnut ispred njega. Vozač drži u ruci četiri uzde, od svakog konja po jedan par. Kajasi su spojeni na određenoj duljini pri kojoj rudnjak vuče zapregu, a prednjak je na žvali i štrange su mu spojene na ham rudnjaka i nisu zategnute. Prednjak mora biti pouzdan konj. Kako doznajemo iz ergele kajasi su nabavljeni zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva poljoprivrede i ministra Tomislava Tolušića, a na inicijativu ravnatelja ergele Mirka Damjanovića koji napominje da je uporabna vrijednost ove opreme neprocjenjiva, s obzirom na to da je nadopuna sadržaja turističke ponude prema potencijalnom gostu neizostavni dio aktivnosti u domeni poslovanja ustanove koja predstavlja Hrvatsku kao atraktivnu destinaciju. Ono što ovu vrstu dvoprega čini posebnim je to što je jedinstven u Hrvatskoj.
- Do sada u ergeli nije bilo ovakvog načina uprezanja, ni igdje drugdje u Hrvatskoj, a koristi se samo u pojedinim europskim zemljama. Kako imamo ljude koji znaju s konjima i ne boje se probati nešto novo odlučili smo "tandemom" obogatiti naše programe. Cilj je ovime pojačati turističku ponudu prilikom manifestacija koje organiziramo tijekom godine, rekao nam je ravnatelj ergele Mirko Damjanović.
Vozač Antun Živić i suvozač Andrija Obrovac prvi su put koristili nove kajase i upregli "tandem" te ga isprobali u krugu ergela i na ulicama Đakova, a probnu vožnju nije propustio ni ravnatelj.
- Probnu vožnju odradio je Živić koji je, uz to što je zadužen za konje, naš najuspješniji vozač zaprega, a htjeli smo vidjeti jesu li životinje spremne i kako prihvaćaju ovu vrstu uprezanja - kaže Damjanović uz napomenu da je vožnja odlično protekla te dodaje da su kajasi originalne izrade, a naručeni su u inozemstvu.
- Mogli smo improvizirati, ali to se uvijek pokaže kao loša odluka. Kajasi su vrhunske izrade i odlično će nam poslužiti u predstojećim programima, a ovaj novitet u turističkoj ponudi građanima ćemo predstaviti već 15. rujna za Dan ergele, rekao je Damjanović ne krijući ponos što je ustanova u kojoj je on na čelu postala bogatija za još jednu turističku atrakciju. M.Alduk
"Tandem" će se koristiti za prezentaciju Državne ergele lipicanaca isključivo u posebnim prigodama
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike