Osijek
POPULARNE MOTO-CIKLO TURISTIČKE KARTE SLAVONIJE I BARANJE

Sve rute počinju iz Osijeka - regionalnog centra cikloturizma
Objavljeno 14. kolovoza, 2018.
Istočna Hrvatska je kao stvorena za biciklizam, i profesionalni i rekreativni, pa niti ne čudi sve veći interes turista koji se s pogonom na dva kotača odluče zaputiti u Osijek, grad koji nudi pedesetak kilometara biciklističkih staza. No, Osijek je i važno "referentno" središte iz kojega počinju mnoge rute do ostatka Hrvatske i okolnih zemalja, što je i potvrđeno startom biciklističke utrke Tour of Croatia s obale Drave, kao i velikom dionicom utrke Tour of Slavonija. Također, Osijek je nedavno dobio i svoj prvi biciklistički festival BikeOS, a već je 20 godina duga tradicija i Pannonian Challengea, festivala ekstremnog sporta kojemu je u središtu upravo bicikl.
Sve to predstavlja Osijek kao regionalno središte cikloturizma, čemu pridonosi i sve veći razvoj popularnih ruta za bicikliste u sklopu tiskanih, ali i digitalnih karti dostupnih uistinu svima.
- Na našim mrežnim stranicama, u dijelu "Biciklom kroz Osijek i okolicu", postavili smo pet ruta kroz Slavoniju i Baranju, koje se mogu pronaći i u tiskanom obliku, a prilagođene su biciklistima i motociklistima. Tu je ruta Zrinski-Sulejman, koja spaja povijest i rekreaciju, odnosno Hrvatsku i Mađarsku, nakon čega se mnogi biciklisti nadalje mogu uključiti na rute uz Dunav: Euro Velo 6, koja ide od Atlanskog oceana do Crnog mora te Euro Velo 13, koja ide kroz gotovo cijelu Europu – objašnjava Mislav Pavošević, stručni suradnik Turističke zajednice grada Osijeka, naglašavajući kako je grad na Dravi odlično polazište za sve entuzijaste na dravskoj i dunavskoj ruti. Turistička zajednica će, uz sve navedeno, od jeseni u tiskanom izdanju ponuditi i detaljnu biciklističku kartu Osijeka, koja će biti objašnjena "od drveta, do drveta" kroz pet-šest popularnih ruta, a naposljetku će biti dostupna i u digitalnom obliku.
Uz popularnu kartu Zrinski-Frankopan, prošle godine tiskana je i "Moto-ciklo turistička karta Osječko-baranjske županije", za koju je najzaslužniji Siniša Maraus, predsjednik Motokluba Pannonians i suradnik TZ-a Osijek.
- Na kartama smo ucrtali sve popularne moto-ciklo rute kojima se domaći motociklisti najčešće koriste, a za koje smatramo da bi bile zanimljive turistima. Uz kartu Osječko-baranjske županije, napravili smo i jednu Vukovarsko-srijemske, a u doglednom vremenu planiramo napraviti isto i za ostale tri županije istočne Hrvatske – najavljuje Maraus, ističući kako je tijekom izrade karata najveći problem uvijek pronaći topografski savršenu kartu za ucrtavanje bitnih središta. "Moto-ciklo turistička karta Osječko-baranjske županije" tiskana je u 5000 primjeraka, a besplatno su ju dobili svi relevantni turistički objekti, dok ih je Siniša Maurus osobno nudio na međunarodnim sajmovima, pa tako i nedavno u Bugarskoj, kada je motociklom išao do Crnoga mora.
- Unatoč danas dostupnoj tehnologiji, iz iskustva znam da su tiskane karte još uvijek iznimno popularne kod turista, pa gotovo uvijek u Turističku zajednicu dolaze upravo u potrazi za zanimljivim i podrobno objašnjenim rutama i sadržajima – otkriva Maurus, naglašavajući kako biciklisti najstudioznije planiraju svoja putovanja, pa uvijek rado vraćaju i u Osijek.
Marko Mandić
5000

primjeraka dobila je "Moto-ciklo turistička karta Osječko-baranjske županije"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike