Kultura
DUBROVAČKA PREMIJERA PREDSTAVE ISPRAVCI RITMA

Intimističke slike banalnosti fragmentirane svakodnevice nasuprot slikama zločina
Objavljeno 13. kolovoza, 2018.
Dramski program 69. igara nastavlja se dubrovačkom premijerom predstave Ispravci ritma u skladištu Luke Dubrovnik. Predstava je nastala u suradnji umjetničkog kolektiva BADco., HNK u Zagrebu i DLJI. Repriza je na programu 13. kolovoza.
Radi se o suvremenoj predstavi koja vuče inspiraciju iz pripovijetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića. Isprepletena je od niza slika – s jedne strane intimističkih slika banalnosti fragmentirane svakodnevice, s druge slika zločina. Poigrava se skokovima u vremenu u svom forenzičko-kazališnom krugu. Praizvedba predstave održana je 18. studenoga 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu, a okupila je izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umjetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore glazbe i zvuka. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Izvodačice su Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš, Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić te Ivan Bošnjak.
Umjetnički kolektiv BADco. festivalskoj se publici prvi put predstavio projektom Stranac, na taraci tvrđave Revelin u sklopu 67. igara. BADco. je kolaborativna izvedbena skupina čiju jezgru čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka 2000. sustavno se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih danosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i izvanredni profesor na ADU.

U sklopu festivalskog projekta Ključevi od Grada, u Gružu je 12. kolovoza bila izložena i prostorna instalacija Marka Tadića The shifting meaning, sastavljena od crteža, kolaža i maketa manjih dimenzija. Uz repriznu izvedbu bit će predstavljena instalacija Vremenske bombe, koju čine tri filma iz serije Institucije treba graditi. Filmovi evociraju povijesne veze između filma, rada i gledanja, ali otvaraju i pitanja transformacije statusa rada u suvremenim institucijama te novoinstitucionaliziranim praksama. N.Vek.
Radi se o suvremenoj predstavi koja vuče inspiraciju iz pripovijetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike