Osijek
DONJI GRAD

Kožara čeka završetak stečaja
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Ponovno se aktualizirao problem prostora stare Kožare u Donjem gradu. U proglasu koji posljednjih desetak dana kruži internetom i koji je podigao puno prašine tvrdi da je taj opasni objekt zanemaren, ali su gradskoj upravi zbog stečaja ruke vezane. Trenutnu situaciju s Kožarom, u kontekstu obnove iz fondova industrijskog nasljeđa, u Gradu komentiraju s nešto manje optimizma negoli prije godinu dana.
- Riječ je o objektu koji je još uvijek u stečajnom postupku i tu Grad trenutno ne može ništa. No, to ne znači da se o problemu ne razmišlja. Naprotiv, stalno se traži neko riješenje koje bi trebalo biti spremno kada se ukaže prilika za revitalizaciju objekta. No, kada je u pitanju proglas o Kožari koji kruži po internetu valja naglasiti kako on nema puno veze sa stvarnošću. Ministrica (kulture) ne čeka od Grada Osijeka nikakav projekt obnove Kožare jer je dobro upoznata s gore navedenom situacijom, a u kontekstu iskorištavanja fondova industrijskog nasljeđa za obnovu Kožare Osijek se ne može uspoređivati s Rijekom. Tamo se iz spomenutih, ali i drugih fondova s kulturnom namjenom ubrzano ulaže s obzirom na to da je to grad koji će 2020. godine biti europska prijestolnica kulture - kaže Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka.
To što je Kožara svako malo u fokusu javnosti, uopće ne čudi s obzirom na to da je tijekom proteklih 14 godina gorjela čak osam puta, posljednji put u ljeto 2017. Uz to, velika opasnost za prolaznike su cigle koje malo-malo otpadaju s pročelja, kao i otvoreni podrumski prozori zgrade kroz koje može pasti i odrasla osoba. Inače, najveći problem je što se objekt nalazi odmah uz OŠ Jagode Truhelke i dječje igralište uz prilaz donjogradskoj šetnici te uz nju svakodnevno cirkulira uistinu velik broj djece i mladih. Inače, cijeli kompleks Kožare, koji se pruža na ukupno 15 tisuća četvornih metara, odnosno hektar i pol zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji procijenjen je na vrijednost od 36 milijuna kuna, a prodavao se za 22 mlijuna kuna. I. Solar
Možda ste propustili...

NACIONALNI PREVENTIVNI PROJEKT

Projekt “Živim život bez nasilja”

PRIHOD ZA STAMBENU ZAJENDICU CENTRA “KLASJE”

Bal pod maskama Lions Cluba Gea

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas