Osijek
VLADISLAVCI POTIČU DOSELJAVANJE

Za gradnju kuće i do 15.000 kuna potpore
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Sufinancira se, s tisuću kuna, i vodovodni priključak, a korisnici te mjere su vlasnici obiteljskih kuća i stanova

U vrijeme kada se kuće u ruralnim dijelovima Slavonije slabo i jeftino prodaju mnogi iskorištavaju priliku da se maknu od gradske užurbanosti i zasnuju obitelji upravo u selima, a danas to, kada svako selo ima kvalitete urbanog života, i nije teško. Posebice kada se za preseljenje odnosno doseljavanje u pojedina sela dobiju i poticaji.


Tako je bar u naseljima Vladislavci, Dopsin i Hrastin, gdje, kaže načelnik Općine Vladislavci Marjan Tomas, postoji sve potrebno za lijep život, s popratnim sadržajima za manju lokalnu zajednicu, a provode i demografske mjere, koje se ne tiču samo pronatalitetne politike. Imamo i mi naknade za novorođene, kaže Tomas, ali dodaje kako sva njihova djeca imaju besplatnu užinu u školama, subvencionirane vrtiće, studenti i školarci stipendije, subvencionirani prijavoz do Osijeka, a pomažu i poduzetnike. Nije stoga čudo što neki nakon dolaska pokreću samostalne poslove, kako se pokazalo proteklih godina, a sufinaciraju se i kamate za projekte građana.
- Mi smo s demografskim mjerama otišli korak dalje kako bismo zadržali postojeće stanovnike, ali ujedno povećali ukupan broj stanovnika u naša tri naselja. Vladislavci, Dopsin i Hrastin mjesta su ugodnog življenja. Stanovnicima subvencioniramo vodovodni priključak s tisuću kuna. To je jedna od mjera kojima Općina pomaže odnosno olakšava priključivanje na vodovod. Prihvatljivi su korisnici te naše mjere fizičke osobe - vlasnici obiteljskih kuća i stanova na području općine. Dogovorili smo se s Vodovodom Osijek da korisnici preostali dio iznosa za priključivanje mogu platiti na 24 rate, što je dodatna pogodnost u plaćanju - kaže načelnik Tomas.
Nama se, kao i onima koji se žele preseliti u Vladislavce, zanimljivim učinilo što malena općinska uprava uspijeva financirati i osmisliti velike pogodnosti poput novih potpora za kupnju i gradnju te za uređenje stambenih objekata.
Dakle, onima koji kupe staru kuću pa ju žele proširiti i prilagoditi svojim potrebama dogradnjom ili pak srušiti staru i početi od temelja, ili isto to napraviti na praznom placu, na raspolaganju je nekoliko mjera općinskih potpora.
Tako se Vladislavčani mogu odlučiti, primjerice, za mjeru dobivanja 15.000 kuna za gradnju novih stambenih objekata i kupnju stambenih objekata. Prihvatljivi troškovi su trošak gradnje objekta, geodetski troškovi, troškovi projektiranja, troškovi uporabne dozvole te trošak kupnje objekta. Općina će sufinancirati gradnju novih stambenih objekata u iznosu do 15.000 kuna po objektu pod uvjetom da vlasnik objekta nakon ishođenja uporabne dozvole u roku od jedne godine počne stanovati u objektu i da objekt ne proda najmanje 15 godina. Općina će sufinancirati kupnju stambenih objekata u iznosu od 15.000 kuna po objektu pod uvjetom da vlasnik objekta nakon šest mjeseci počne stanovati u uređenom kupljenom objektu. Rok uređenja objekta ne može biti duži od jedne godine, osim kada je predmet kupnje stambeni objekt koji se uklanja radi gradnje novog stambenog objekta, u kojem je slučaju vlasnik kupljenog stambenog objekta dužan početi stanovati u stambenom objektu u roku od jedne godine od ishođenja uporabne dozvole.
Stanovnici mogu iskoristiti i mjeru za uklanjanje starih objekata, a prihvatljivi korisnici su osobe koje uklanjaju stare ruševne objekte (stambene ili pomoćne) u svom vlasništvu. Podrazumijevaju se troškovi rada stroja na uklanjanju objekta, troškovi rada stroja na odvozu ostataka rušenja do za to predviđenog deponija te troškovi najma kontejnera za odvoz otpada. Općina sufinancira uklanjanje starih objekta u iznosu od 800 kuna. Mjeru uređenja pročelja mogu iskoristiti oni koji uređuju pročelja stambenih objekata u svom vlasništvu. Prihvatljivi troškovi su obvezno bojenje fasade pročelja, zamjena stolarije, zamjena limarije i drugo.
Darko Pejić
OPĆINSKE MJERE ZA UREĐENJE OBJEKATA
Onima koji obnavljaju kuće u skladu s energetskim propisima Općina također može financijski pripomoći: u zamjeni vanjske stolarije, postavljanju toplinske izolacijske ovojnice, uvođenju učinkovitijeg sustava grijanja i povećanju energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline te pri drugim opravdanim troškovima koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša. Općina to sufinancira s pet posto priznatih troškova Fonda, a maksimalni je iznos 5000 kuna.
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike