Osijek
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA S JEDNOM TOČKOM

Grad prodao Županiji udjel u RRA-u za 1,75 milijuna kuna
Objavljeno 7. kolovoza, 2018.
Ruka 23 vijećnika koji su se jučer okupili u Velikoj vijećnici u Kuhačevoj 9 zbog samo jedne točke dnevnog reda na 11. sjednici Gradskog vijeća, bile su dovoljne da Grad Osijek pristane na prijenos svog vlasničkog udjela u Razvojnoj regionalnoj agenciji Slavonije i Baranje na Osječko-baranjsku županiju. Vijećnicima je objašnjeno kako Grad to čini uz naknadu od 1,75 milijuna kuna, na koliko je pocijenjena vrijednost udjela Grada u ovoj agenciji. Gradonačelnik Ivan Vrkić odmah je najavio kako će ovaj iznos biti usmjeren prema programima za poticanje zapošljavanja. Naime, povijest RRA ide u 2005. godinu, kada ju je osnovao upravo Grad Osijek kao trgovačko društvo. No, već 2006. u suvlasnišvo s jednakim udjelom uloženog kapitala ulazi Osječko-baranjska županija. Prošle godine na snagu je stupio novi zakon o regionalnom razvoju koji nalaže osnivanje javnih ustanova za razvoj u svakoj od 20 hrvatskih županija. Djelatnost ovih ustanova gotovo je identična onoj postojeće Regionalne razvojne agencije. Čime se došlo do zaključka kako su nepotrebna dva jednaka tijela, odnosno da RRA kao takva pokraj ustanove više nema potrebu postojati. Stoga je župan Osječko-baranjski Ivan Anušić uputio pismo namjere Gradu Osijeku s ciljem da Grad prepusti svoj udjel u RRA-u Županiji, a kako bi ovi mogli agenciju prenamijeniti u potrebe nove ustanove. Prema objašnjenju jučer danom vijećnicima, 31. prosinca 2017. načinjena je procjena vrijednosti agencije. U cijelokupnoj imovini najveću vrijednost čini ured u Bruxellesu, a koji je procijenjen na 395 tisuća eura. Zamjenik direktora RRA Zvonimir Klobučar, osvrnuo se na činjenicu da su neki prigovorili da je riječ o niskoj cijeni za jedan poslovni ured u europskoj četvrti Bruxellesa. No, on kaže kako je ovakva cijena postignuta tek nakon renovacije prostora, a razlog ovom iznosu je činjenica da je na briselskom tržištu nekretnina trenutačno viška poslovnih prostora u ovom dijelu grada. Inače, ukupna vrijednost Agencije procijenjena je na 3,5 milijuna kuna,od čega polovina pripada Gradu Osijeku.
- Nakon što je zakon utvrdio određene promjene regulirane u području RRA, prema kojima će nova ustanova biti regionalni koordinator, nama nije preostalo ništa drugo od dogovora sa Županijom da se sve ovlasti i nadležnosti RRA prenesu na ovu ustanovu. Važno je reći da će sva 23 djelatnika RRA i sve ovlasti i obveze prijeći u novu ustanovu. Ovo je dobar primjer suradnje Grada i Županije, komentirao je odluku Gradskog vijeća gradonačelnik Ivan Vrkić. N.Z.Eberhard
IVAN VRKIĆ

gradonačelnik Osijeka

Nakon što je zakon utvrdio određene promjene, nama nije preostalo ništa drugo nego da se sve ovlasti RRA prenesu na ovu ustanovu. Važno je reći da će sva 23 djelatnika RRA prijeći u novu ustanovu.
NOVI RAVNATELJ
Ovih dana zatvoren je natječaj za direktora nove ustanove koja će poslovati u dosadašnjim prostorima RRA u Radićevoj ulici. Za sada nije poznato koliko je prijava na ovo radno mjesto stiglo, a konačna odluka o prvom čovjeku ove ustanove bit će poznata do sredine rujna. Inače, konačnu odluku o prvom čovjeku nove ustanove donosi Županija.Zanimljivo je i da od 10 prijavljenih projekata na EU fondove njih 50 posto prođe.
U cijelokupnoj imovini najveću vrijednost čini ured u Bruxellesu, a koji je procijenjen na 395.000 eura
Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike