Sport
EP KOŠARKAŠA DO 20 GODINA

Hrvatska poražena u finalu, ali i srebro je sjajan doseg
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Nakon šest pobjeda, izabranici Damira Rajkovića doživjeli poraz u finalu od Izraela kojemu je ovo prvi naslov
Prvi put u povijesti hrvatska košarkaška U-20 reprezentacija osvojila je medalju na Europskom prvenstvu. Uzele su naše nade srebro nakon što su u finalu ipak bolji bili Izraelci, koji su do ovog turnira na kontu imali tri odličja, ali nikad ono najsjajnije. Prije godinu dana bili su drugi, sada su na europskom tronu. Zasluženo, jer su u završnih 40 minuta EP-a u njemačkom Chemnitzu bili daleko bolja momčad.
Naši su košarkaši izborili završnu utakmicu nakon što su dobili svih šest prethodnih dvoboja. U skupini su redom bili bolji od Francuske, Ukrajine i Španjolske, a nokaut-fazu su otvorili pobjedom nad Velikom Britanijom, potom je pala Italija, te u polufinalu i domaćin, Njemačka (u borbi za 3. mjesto nadjačala Francusku 80:71)., koja prije toga također nije znala za poraz. S druge strane, Izraelci su u skupini izgubili od domaćina, ali potom nisu napravili pogrešan korak.
Utakmicu za zlato nismo otvorili najbolje, suparnik je bio daleko agresivniji, posebno u napadačkom skoku (14 u prvom dijelu), dugo nam je trebalo da se malo sredimo. Ulazak Mate Kalajžića nas je stabilizirao, ali Izrael je stalno bio u prednosti. U 13. minuti stvari su za nas postale nepovoljnije, jer je zaostatak prvi put bio dvoznamenkast (29:18). Nakon toga igrači Damira Rajkovića u dva su navrata stigli na minus šest, ali Izrael je ponovno dodao gas prije odlaska na odmor. U jednom trenutku bilo je i +14, a na poluvrijeme se otišlo rezultatom 45:36. Gil Aharon Beni s 14 i Michael Mor Brisker s 10 poena zadavali su nam najviše problema, ali ostalo je 20 minuta vremena da se stvari možda okrenu u hrvatsku korist. Drugi dio Hrvatska je otvorila sjajno, za dvije minute zamalo da je anulirala zaostatak i stigla je na 47:45. Imali smo i par prigoda za poravnanje ili vodstvo, ali ostale su neiskorištene. Bio je to ipak kratkotrajni bljesak, a šanse su nam dodatno pale kada je u 25. minuti naš prvi centar Krešimir Ljubičić iskrenuo gležanj. U tom trenutku bilo je 54:45, nada je još tinjala, iako je bilo vidljivo da nemamo pravih rješenja za raspoloženi Izrael, koji se razigrao, pojačavao ritam, koji više nismo mogli pratiti. Sve konce vukao je Yovel Zoosman, koji je u prvom dijelu postigao dva, ali u nastavku još 15 poena. Imao je i 11 skokova te četiri dodavanja pa je na kraju proglašen i za MVP ovoga prvenstva. U našim redovima vukao je Kalajžić, ali nije imao podršku ostalih, prije svih onih na vanjskim pozicijama, Karla Uljarevića, te našeg drugog strijelca Tonija Perkovića, koji je ostao bez poena u finalu.
Šteta što nismo dobili zadnju utakmicu, ali srebrna medalja veliki je uspjeh za ovu generaciju, stoga njima i izborniku sve čestitke za ono što su prezentirali u Njemačkoj proteklih osam dana.
Nino Benčina
Izrael* 80

Hrvatska* 66

CHEMNITZ - Dvorana Messe. Gledatelja: 2000. Suci: Straube (Njemačka), Poursanidis (Grčka), Kozlovskis (Latvija).

IZRAEL: Kravits, Brisker 16 (0-2), Beni 17 (3-4), Ruina 14 (4-4), Avdija 6 (1-2), Flaisher, Moshkovitz 2, Adam, Avivi, Shabat 4, Chachashvili 4 (2-2), Zoosman 17 (5-7).

HRVATSKA: Kalajžić 18 (3-5), Jordano, Šarić, Perković, Barnjak 10 (2-2), Nakić 9 (4-4), Uljarević 7 (3-3), Drežnjak 6 (2-4), Čolak 3, Proleta, Ljubičić 6 (2-3), Vrgoč 4.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA; 20:16, 25:18, 15:16, 20:16.
Najčitanije iz rubrike