Novosti
SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Potpisano 130 ugovora vrijednih 1,3 milijarde kuna
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Premijer Plenković: Vlada stoji iza svih gradova, županija i općina Slavonije

U povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Ilije u Vinkovcima je održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem i svečano su potpisani ugovori za 130 projekata na području pet slavonskih županija - Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske - ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.


Sjednicom Savjeta predsjedao je premijer Andrej Plenković. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavili su i potpisali s pet slavonskih županija razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije.

Ravnomjeran razvoj

Ciljevi ovog sporazuma su jačanje konkurentnosti i poticanje ravnomjernog regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.
Ministrica Žalac također je predstavila i sa Svjetskom bankom potpisala RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi u vremenu 2014. - 2020. i pripremu za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020.
Nakon sjednice Savjeta potpisano je više od 100 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće. Ugovori su ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna.
Premijer Plenković izvijestio je kako je Vlada predala u vlasništvo Gradu Vinkovcima zgradu Mađarske škole, gdje će biti Arhiv i Glazbena škola i pohvalio je što je Grad izglasao do sada najveći proračun te da je okviru Projekta Slavonija, vrijednog 2,5 milijardi eura, do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna, odnosno 36 posto.
- Drago mi je da su ovdje u tijeku važni prometni projekti, obilaznica se radi, nedavno je potpisan ugovor za nadogradnju i elektrifikaciju pruge Vinkovci - Vukovar, poboljšanje komunalne infarstrukture i niz drugih projekata u koje se ulaže veliki novac, što pokazuju kako Vlada stoji iza Vinkovaca, Vukovara, iza svih gradova, županija i općina Slavonije. Povjerenje je to da zajedničkim naporom možemo poboljšati Hrvatsku. Mogu najaviti natječaje u domeni poljoprivrede, ruralnoga razvoja i zapošljavanja. Sljedeći ćemo tjedan na sjednici Vlade imati paket zakona koji se nadovezuje na sve što radimo u području regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije, a naš sljedeći sastanak održat će se u Osječko-baranjskoj županiji, kada će nas posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu - najavio je Plenković dodajući kako projekti imaju i demografsko značenje, a Tomislav Tolušić dodao je kako će se ugovori koji su u petak potpisani realizirati "u sljedećim godinama i bit će puno vidljiviji budućim naraštajima".
Ispravljamo nepravdu

Ministrica Žalac dodala je kako Slavonija po svojim resursima može biti pokretač Lijepe Naše. Zahvalila je cijeloj Vladi, a posebno premijeru Plenkoviću, što je osmislio i prepoznao da u fokus zanimanja treba staviti pet slavonskih županija koje pripadaju u 2,5 posto najnerazvijenijih dijelova Europske unije.

- Ispravljamo nepravdu učinjenu u samom programiranju EU fondova gdje Slavonija praktički nije bila nigdje. Projektom Slavonija, Baranja i Srijem nastojimo ispraviti nepravdu brojnim projektima koji se ovdje potpisuju. U ovaj kraj je usmjereno 18,7 milijardi kuna, ili 2,5 milijardi eura, i do sada je već ugovoreno gotovo sedam milijardi kuna. Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Sada je potpisano 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna. Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture, turizma i naravno poljoprivrede – rekla je ministrica Žalac.
Miroslav Flego
Burilović:Trebaju nam veliki projekti
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, Slavonac kao i ministrica Žalac, smatra kako je velika stvar što je u Vinkovcima gotovo cijela Vlada i što se potpisuju vrijedni ugovori koji će pomoći revitalizaciji Slavonije. "Naravno, najviše me zanima ono što se odnosi na Vinkovce i našu županiju. Podatak da su ovih pet županija među 2,5 posto najsiromašnijih regija u EU, govori kako moramo puno ulagati. Sami ne možemo ništa bez pomoći Vlade, hrvatskih institucija i fondova EU-a. Na nama je da što više nominiramo projekata, imamo ih, ali ja očekujem velike, strateške gospodarske projekte, koji se mjere u milijardama i koji će pokrenuti slavonsko gospodarstvo. Nadam se da će s Vladom župani dogovoriti bar jedan takav projekt za svaku županiju ", kaže Luka Burilović.
Potpisan je razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških projekata