Osijek
NOVA ZGRADA PRVE GIMNAZIJE

Odabrano idejno rješenje za Opću gimnaziju
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Osječko-baranjska županija i Društvo arhitekata grada Osijeka objavili su rezultate anonimnog natječaja raspisanog u travnju s ciljem izbora najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja I. gimnazije u Osijeku. Natječaj je trajao od 16. travnja do 2. srpnja 2018. godine, kada je bio rok za predaju. Regularno su zaprimljena 24 rada visoke kvalitete.
Ocjenjivački sud koji su činili prof. dr. sc. Željko Koški, dipl. ing. arh., predsjednik OS, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, Predrag Rechner, dipl. ing arh., mr. sc. Danijela Lovoković, dipl. ing. arh., Oliver Grigić, dipl. ing. arh., Ranko Radunović, dipl. ing. arh., Ivan Hampovčan, dipl. iur., i zamjenik člana Željka Jurković, dipl. ing. arh. donio je jednoglasnu odluku. Najboljim je proglašen zajednički rad troje autora: Maje Stanić, Vojka Stanića i Martine Vivode, za što su nagrađeni i novčanom nagradom od 82.000,00 kuna. Uz prvi, nagrađena su još četiri rada.
Osim usklađenosti rada s uvjetima raspisa u pogledu sadržaja, rokova i obveznih priloga, Ocjenjivački je sud vrednovao kvalitetu prostornog koncepta I. gimnazije, odnos prema široj i užoj urbanoj situaciji, doprinos nove zgrade slici grada, funkcionalne kvalitete rješenja, zadovoljenje funkcionalnih zahtjeva i međusobni odnos pojedinih prostorno-funkcionalnih cjelina zatvorenih i otvorenih prostora. Također je u obzir uzet i kriterij racionalnosti i ekonomičnosti projekta i izvedbe, točnije odnos bruto i netopovršine. Važnu ulogu u odabiru najboljeg rada imala je i originalnost i atraktivnost arhitektonskog izraza vanjskog i unutrašnjeg prostora, estetske i oblikovne kvalitete rješenja, ekološka komponenta projekta, energetska učinkovitost i ušteda energije, ostvarenje higijensko-tehničkih zahtjeva te upotrijebljeni materijali.
Izložba svih natječajnih radova i njihovo predstavljanje javnosti bit će priređeni početkom rujna. Radove će predstaviti članovi Ocjenjivačkog suda, ali i sami autori. Početak je realizacije prvonagrađenog rada planiran nakon ishođenja dozvole za gradnju, tijekom sljedeće godine. I.R.G.
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike