Učionica
OLIVER ROMIĆ PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA GRAĐEVINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Po svemu dostojno pariramo tehničkim fakultetima u EU”
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Građevinski fakultet perjanica je tehničkih fakulteta u Osijeku i u ovom dijelu Europe. Pruža širok spektar studijskih programa kao što su preddiplomski studij Građevine, odnosno Arhitekture i urbanizma; stručni studij Građevine, kao i diplomski studij Građevine na kojem su obuhvaćene sve grane u građevinarstvu, od hidrotehnike preko nosivih konstrukcija i organizacije, tehnologije i menadžmenta građenja do prometnica. Također, spomenuo bih mogućnost poslijediplomskoga specijalističkog studija Građevine na jednom od triju različitih smjerova. Upravo ta raznolikost studijskih programa omogućuje kompatibilnost s tehničkim fakultetima u Hrvatskoj i Europskoj uniji za kojima nimalo ne zaostajemo. Naprotiv, dostojno im pariramo što pokazuju rezultati posljednje Građevinijade na kojoj su studenti našega fakulteta zauzeli četvrto mjesto u kvizovima znanja u konkurenciji više od dvadeset građevinskih fakulteta iz različitih zemalja, odnosno podijelili prvo mjesto s Građevinskim fakultetom iz Zagreba u konkurenciji hrvatskih fakulteta.
Postignuti rezultati nisu došli sami od sebe, već su posljedica kvalitetnoga i kontinuiranoga rada profesora koji se trude studentima što bolje predstaviti i objasniti kolegije koje održavaju. Profesori se pri održavanju svojih kolegija ne koriste suhoparnim metodama predavanja, već studentima omogućuju stjecanje znanja kroz različite laboratorijske vježbe, stručne prakse i radionice. Gledano iz moje perspektive, smatram kako se znanje najbolje usvaja tim metodama jer upravo suočavanje s problemom u stvarnosti i realnim prikazima dovodi do njegova svladavanja i rješavanja. Za stjecanje dodatnoga iskustva studenti imaju mogućnost odlaska na različite konferencije, predavanja i studiranja na građevinskim fakultetima diljem Europe. Zbog složenosti i težine gradiva, za njegovo svladavanje nekada nisu dovoljne te metode, ali profesori omogućuju dodatna objašnjenja konzultacijama za koje su dostupni svakoga radnog dana i putem e-pošte. Iz osobnoga iskustva mogu reći kako su konzultacije korisne i kako bi ih studenti trebali više koristiti. Takvo djelovanje profesora u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima doprinijelo je ugodnoj atmosferi te međusobnom uvažavanju i poštivanju profesora i studenata što u konačnosti dovodi do vrijednih i zapaženih rezultata.
Kako bismo ostali kompatibilni s drugim građevinskim fakultetima u Hrvatskoj i šire, mišljenja sam da treba težiti modernizaciji studijskih programa koja bi se temeljila na podučavanju novih softvera koji se koriste u građevinarstvu, a time bi se poboljšao proces stjecanja znanja koje bi koristilo na tržištu rada. Smatram da studenti završetkom jednoga od studijskih programa Građevine na Građevinskom fakultetu Osijek odgovaraju uvjetima tržišta rada jer tijekom cijeloga studija imaju simulaciju takvih zadaća kroz različita predavanja, vježbe, programe, završne i diplomske radove. Za preddiplomski studij Arhitekture i urbanizma ne mogu donositi zaključke jer u pitanju je nov studij na fakultetu, ali poznajući način rada profesora uvjeren sam kako će i ti studenti imati potrebne vještine i znanje za sve uvjete koje zahtijeva tržište rada. Naravno da se sve kompetencije za tržište ne mogu steći na fakultetu, već ih trebamo stjecati u izvannastavnim aktivnostima kroz glazbu, šport, pjevanje i slično jer tako gradimo svoj karakter, stav i društveni život što u cjelini stvara osobu spremnu za tržište rada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike