Osijek
16. LJETO U DOMU TEHNIKE

Radionice potiču natjecateljski duh
Objavljeno 12. srpnja, 2018.

Kao i prošloga tjedna Dom tehnike u Osijeku organizirao je radionice za djecu koje u cilju imaju kvalitetno korištenje slobodnoga vremena u ljetnim mjesecima. Prva radionica ovoga tjedna odnosila se na automodelarstvo.

- Ovdje smo ponajprije zato da bismo djeci u tijeku ljetnih praznika omogućili kvalitetnu zabavu i kako bi ona stekla neka nova znanja koja možda ne uče kod kuće, a tiču se poznavanja alata i drugih sredstava za rad. Sastavljamo elektroaute, sklopove i učimo njihovu funkciju i namjenu. Sve se radi opušteno, neopterećeno i kroz zabavu - rekao je Ivica Frajt, voditelj automodelarske radionice.
Automodelarska radionica broji devetero polaznika, a podjeljeni su u tri tima, navodi Frajt, kako bi se pri ovakvom načinu rada stvaralo pozitivno ozračje i natjecateljski duh. Druga ovotjedna radionica u cilju je imala naučiti djecu osnovama stop-trik animacije točnije naučiti ih animaciji bez crtanja, animaciji predmeta u vlastitom okruženju te spajanju filma i animacije.
- Radionicu smo počeli s općim, temeljnim upoznavanjem i prvim kontaktom djece s animacijom. Potom smo suzili upoznavanje konkretno na stop-trik animaciju i zatim počeli razradu ideja i daljnju izvedbu. Djeca su imala svakakvih ideja, od emocija u kinetičkom pijesku do izvanzemaljaca koji su dolazili na Zemlju zaljubiti se. Mi smo ih, naravno, u tom procesu samo usmjeravali i vršili neke manje tehničke korekcije - objasnio je Aleksandar Muharemović, suvoditelj radionice stop-trik animacije.
Završne radove djece, dodaje Muharemović, objavit će na mrežnim stranicama videokluba kako bi materijal bio dostupan svima koji ga žele vidjeti. Obojica voditelja također su navela kako su i djeca i roditelji izvrsno reagirali na dosadašnje radionice. n
Ines Stjepanović
MODELARSTVO I PROGRAMIRANJE LEGO ROBOTA
U sklopu programa 16. Ljeta u domu tehnike u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i ZTK Osječko-baranjske županije idućeg tjedna provest će se još dvije radionice za djecu od prvog do osmog razreda. Riječ je o tehničkim radionicama naziva Modelarstvo - Izrada predmeta od drva i plastike, gdje će se djeca upoznati s izradom maketa, tehničkim i sastavnim crtežom te izradama džepnog minigolfa i stalka za raspored sati te radionica Sastavljanje i programiranje Lego Techic modela u organizaciji Informatičkog kluba Osijek koje će djeci prikazati osnove programiranja Lego Mindstorm robota.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike