Ekonomija
DESET PUTA MANJE NEGO U RAZVIJENIM DRŽAVAMA

Nakon stečenog visokoškolskog obrazovanja usavršava se samo 2% hrvatskih građana
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Samo dva posto hrvatskih građana usavršava se nakon stečenog visokoškolskog obrazovanja (VSS), što je čak deset puta manje nego u mnogim razvijenim državama s razvijenim gospodarstvima.
Istaknuto je to, kako nam je javio Saša Blažeković iz Effectus akademije, nakon što je u toj ustanovi završen još jedan ciklus programa cjeloživotnog obrazovanja.
Naime, kako je navedeno u priopćenju, promocijom polaznika formalnih programa cjeloživotnog obrazovanja Effectus akademije, uspješno je završen ciklus u kojemu je više od dvije stotine polaznika steklo nova, dodatna znanja, unaprijedilo vještine i proširilo kompetencije relevantne za potrebe današnjeg tržišta.
U ovom ciklusu promovirani su polaznici koji su završili certificirane, formalne programe Menadžment u zdravstvenim sustavima, Porezni specijalist, Koordinator pripreme i provođenja projekata EU-a te Nadzor i korporativno upravljanje. Detalji o navedenim te drugim formalnim i neformalnim programima mogu se pronaći na http://effectus-akademija.com/index.php/hr/programi.
Ravnatelj Effectus akademije, izvanredni profesor dr. sc. Đuro Horvat, u povodu toga napomenuo da "iako javnim prostorom dominiraju teme nedostatka radnika te kurikularne refome koje su nedvojbeno izuzetno važne, duboko su zabrinjavajući podaci i trendovi o cjeloživotnom obrazovanju, odnosno broju građana koji se usavršavaju nakon što steknu visokoškolske diplome. Dok u razvijenim državama s razvijenim gospodarstvima znatno veći broj ljudi kontinuirano usavršava i unapređuje svoja znanja i taj broj prelazi 20 posto, u Hrvatskoj je svijest o cjeloživotnom obrazovanju na izuzetno niskoj razini te se samo oko dva posto građana nastavlja usavršavati u skladu s potrebama tržišta i razvojem tehnologije".
Takvi porazni podaci izravno su vezani i uz konkurentnost hrvatskog gospodarstva i gospodarskih subjekata kao i javnih institucija jer, kao što napominje dr. Horvat, "paradigma konkurentnosti u današnjem, dinamičnom gospodarstvu 21. stoljeća u izravnoj je korelaciji s razinom znanja, vještina, a onda i razvojem kompetencija. Stvaranje veće dodatne vrijednosti moguće je jedino uz sustavno ulaganje u ljude i to je, možemo reći, jedino sigurno ulaganje za koje znate da će se višestruko vratiti".
Effectus akadamija, kako se nadalje navodi u priopćenju, osnovana je na ideji da nudi suvremena i primjenjiva znanja potrebna na današnjem tržištu.
Uz interdisciplinarni studij (tri i pet godina) financija i prava, Effectus nudi i ciljane programe cjeloživotnog obrazovanje namijenjene profesionalcima koji žele biti bolji, produktivniji i konkurentniji na današnjem tržištu. Z.Rupčić n
Zdenka Rupčić
U razvijenim državama znatno se veći broj osoba usavršava i unapređuje svoja znanja, i on prelazi 20 %
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike