Ekonomija
REZULTATI ISTRAŽIVANJA PODUZETNIŠTVA

Sjeverna Hrvatska ima najviše "odraslih" poduzeća - u poduzetništvo ulaze iz prilike, a ne nužde
Objavljeno 11. srpnja, 2018.
Sjeverna Hrvatska ima najviše ‘‘odraslih‘‘ poduzeća u odnosu na ostatak Hrvatske, a u poduzetničke pothvate ulazi se više iz prilike, a ne nužde. Dio je to zaključaka iz istraživanja poduzetništva Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za 2017. godinu s napravljenom dodatnom analizom poduzetničkog kapaciteta Sjeverne Hrvatske koji su predstavljeni u Varaždinu.
Istraživanje je predstavila prof. dr. sc. Slavica Singer u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka i Hrvatskom udrugom poslodavaca, a događanje je popratio veliki broj poduzetnika, predstavnika akademskog sektora, kao i javnog sektora.
Okupljene su pozdravili organizatori Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Sanja Ostroški, direktorica regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca u Varaždinu te prof. dr. sc Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike.
Nakon pozdrava organizatora, profesorica dr. sc. Slavica Singer predstavila je istraživanje prema kojemu u Sjevernoj Hrvatskoj 22 % odraslih građana vidi priliku u poduzetništvu, što je daleko od europskog prosjeka (37 %), ali čak 21 % ljudi ima namjeru baviti se poduzetništvom, što je bolje u odnosu na europski prosjek (15 %).
U poduzetništvo se prema istraživanju ulazi iz uočene prilike, a ne iz nužde, što je vrlo važan podatak za dugoročnost i održivost poduzetništva u Sjevernoj Hrvatskoj. Sjeverna Hrvatska ima najveći postotak ‘‘odraslih poduzeća‘‘ (5,8 %) u odnosu na prosjek Hrvatske (4,4 %) te je po tom pitanju najbliža europskom prosjeku (7,1 %), što je vrlo važno za razvijanje poduzetničkog kapaciteta regije i države. Istraživanje je za Hrvatsku proveo GEM istraživački tim (prof. dr. sc. Nataša Šarlija, prof. dr. sc. Sanja Pfeifer i prof. dr. sc. Sunčica Oberman Peterka) sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na čelu s prof. dr. Slavicom Singer te CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Z.Rupčić
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike