Osijek
ULAGANJE MINISTARSTVA ZDRAVSTVA U KBC OSIJEK

Litotriptor vrijedan 3 milijuna kuna
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Pacijenti Osječkog kliničkog bolničkog centra od sada se mogu koristiti tri milijuna kuna vrijednim litotriptorom - uređajem za razbijanje bubrežnih kamenaca, koji je KBC-u financiralo Ministarstvo zdravstva. Oliver Pavlović, pročelnik Zavoda za urologiju, na kojem se nalazi uređaj, rekao je kako su zahvalni Ministarstvu što je omogućilo kupnju dvaju skupih uređaja u posljednjih nekoliko mjeseci, koji će pomoći u dijagnostici i liječenju bubrežnih kamenaca.

- Danas je pušten u rad litotriptor, kojim je omogućeno izvantjelesno mrvljenje kamenaca, to je praktički bezbolna metoda, kojom udarne valove što ih stvara uređaj usmjeravamo na kamenac, koji se raspada, a pacijent te sitne fragmente izmokri i potpuno se rješava zdravstvenih problema. Mi ćemo za početak ovim uređajem raditi tri-četiri takva zahvata. Nedavno smo dobili i uređaj s pomoću kojega izvodimo minimalno invazivne operativne zahvate, dakle uklanjanje kamenaca bez reza. Pri tome se koriste prirodni otvori u ljudskom tijelu. I njega nam je nabavilo Ministarstvo zdravstva, on je također vrijedan tri milijuna kuna. Dok smo čekali nove uređaje, otprilike godinu dana, educirali smo se u inozemstvu te uvodimo i nove metode liječenja kamenaca prema europskim standardima. Naši pacijenti su se posljednjih godinu dana morali ići liječiti u Zagreb, sada smo sretni zbog njih, jer više neće morati prevaljivati dalek put da bi se liječili - rekao je Pavlović.

Uređaj je u rad pustio ministar zdravstva Milan Kujundžić, rekavši kako je "zadovoljstvo kupiti nove uređaje onima koji imaju rezultate rada".

- Litotriptor za osječku urologiju dokaz je kako ih smatramo vrhunskim stručnjacima i šteta je bila da nisu imali uređaj godinu dana. To smo sada omogućili i na tom tragu ćemno nastaviti. KBC-u treba puno toga, sreća je što su ljudi koji vode ovu ustanovu aplicirali na EU fondove. Za Objedinjeni hitni prijam i dnevne bolnice osigurano je 70 milijuna kuna i uvjeren sam da će oni to znati primjereno rasporediti, na ono što im je najnužnije - rekao je Kujundžić.

Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a, naglasio je kako ova dva uređaja daju veliko značenje razvoju Zavoda za urologiju, koji je već desetljećima Referentni centar za razbijanje kamenaca.

- Uredili smo i dva prostora u kojima su oni smješteni. U tijeku je provedba aavne nabave za salu za kateterizaciju srca, stigle su dvije valjane ponude i slijedi odluka o odabiru. KBC-u Osijek nedostaje još opreme, sad nam je bitno je što Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu trebaju nove spect kamere i spect CT uređaj - rekao je Zubčić.Jasminko Nikolić

U PRIPREMI NOVI ZAKON
Na pitanje možemo li očekivati poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, ministar je rekao kako o tome trenutno ne razmišljaju. "U pripremi je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i moramo sustav učiniti održivim kako ne bismo ostavljali dugove. O tome treba otvoriti dijalog na nacionalnoj razini. Ne želim prejudicirati", rekao je ministar Milan Kujundžić.

Najčitanije iz rubrike