Svijet
NOVI SVJETSKI POREDAK

Savez sa SAD-om je mrtav, EU se mora okrenuti sebi
Objavljeno 15. lipnja, 2018.
Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u govoru je nagovijestio novu politiku Europske unije i nove prioritete

Njemački ministar vanjskih poslova pozvao je Europsku uniju da postane “samopuzdaniji globalni igrač” koji je spreman poduzeti protumjere kada Sjedinjene Američke Države prijeđu "crvene linije", te da postane sposobna odgovoriti na prijetnje Rusije i kineskog rasta.

Ministar Heiko Maas u svom govoru jasno je pokazao da se Njemačka više ne vidi u bezuvjetnom 70-godišnjem savezu sa SAD-om te je podupro francuske prijedloge kako bi se EU preoblikovao za svijet koji je sve neizvjesniji. “Potrebno nam je uravnoteženo partnerstvo sa SAD-om”, rekao je Maas mladim aktivistima, “gdje mi kao Europljani djelujemo kao svjesna protuteža kada Sjedinjene Države prekorače crvene linije”. U izjavama koje su podvukle crtu ispod poslijeratne njemačke doktrine o bliskom usklađivanju sa SAD-om, Maas je istaknuo kako je Washington Donalda Trumpa postao izazov za Europu, isto kao što su to već tradicionalni suparnici poput Rusije i Kine.

“Egoistična politika Donalda Trumpa koja se manifestira pod sloganom 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državnu suverenost, širenje divovske Kine: svjetski poredak na koji smo naviknuli - više ne postoji”, kazao je.

Govor ministra Maasa treba promatrati u svjetlu žestokih reakcija vodećih njemačkih političara koji su uslijedili nakon što je Trump naglo napustio summit G7 u Quebecu, te kada je postalo jasno da SAD više nije stup zapadnog globalnog poretka kojem je do sada Amerika bila predvodnik. Ranije ovog tjedna njemačka kancelarka Angela Merkel, poznata kao jedan od najuvjerenijih njemačkih pobornika atlantskih saveza, u televizijskom intervjuu učinkovito je “svela na mjeru” odnose s Amerikom rekavši kako druga njemačka odanost mora biti prema EU. “Prva odanost treba biti prema našoj zemlji”, rekla je: “Ali drugi bi trebala biti prema EU.” Za berlinske elite, EU i transatlantske saveze dugo su se smatrali jednakim stupovima vanjske politike.

Maas je posvetio velik dio svog govora postavljanju temelja za bližu europsku suradnju koja bi bila potrebna u ovoj novoj eri. U govoru je pokušao i “zakrpiti” neke podjele koje nastaju između zemalja EU-a. Kazao je kako su se zemlje članice istočne Europe osjetile otuđene jer su vidjele pokušaje nametanja tereta izbjeglica na njih te im je trebalo ponuditi priliku da preuzmu “više vlasništva” nad politikama EU-a. Na jugu su zemlje koje su pogođene godinama ekonomske krize i visokom nezaposlenošću i trebale bi više sjeverne solidarnosti, dodao je Maas. “Treba biti uznemiren što u Italiji, zemlji koja je jedan od temeljnih stupova Europske unije i do sada naš najbliži partner, svaka druga osoba vjeruje da nema koristi od članstva u EU”, kazao je.

Izazov s kojim se suočavao EU bio je i pokušaj vanjskih čimbenika da ga podijele, kazao je. Dužnosnici diljem Unije izrazili su zabrinutost ruskim i kineskim pokušajima da utječu unutar pojedinih država članica na štetu cjeline. Kod kuće, rekao je, Nijemci su trebali prevladati svoj oprez i shvatiti hitnu potrebu podupiranja zajedničke europske valute o kojoj ovisi njihovo gospodarstvo. “Mi Nijemci volimo osiguranje... potpisali smo više od 430 milijuna ugovora o osiguranju kako bismo zaštitili sebe od svih mogućih rizika”, kazao je: “Ali kad je riječ o zaštiti naše vrlo zajedničke valute, odbili smo to.” Također je podupro francuske prijedloge za europske vojne intervencijske snage ili “tim za reagiranje na krizu” kako bi pomogli u stabilizaciji šireg europskog susjedstva, sugerirajući da bi Britanija trebala biti pozvana da sudjeluje čak i nakon odlaska.

Vuk TEŠIJA
O “EU VOJSCI” DISKRETNI PREGOVORI

“Tim za reagiranje na krizu” o kojem je Maas govorio i koji uključuje i Veliku Britaniju nakon Brexita počeo se razvijati s Francuskom u svom središtu. Često se u pregovorima spominje daleko od središta pozornosti. Unatoč nesklonosti o tome kako započeti formalne pregovore s Britanijom o novom obrambenom i sigurnosnom odnosu, Francuska podupire dvosmjerni pristup o kojem je raspravljano na vikend-sastanku ministara obrane EU-a u bugarskom glavnom gradu Sofiji 5. svibnja, iako britanski ministar obrane Gavin Williamson nije bio prisutan. Francuska trenutno podupire veću ulogu Španjolske u vojnim misijama EU-a kako bi popunila rupu nakon Brexita, no Londonu će biti ponuđeno mjesto u novoj europskoj “intervencijskoj snazi” kako bi EU održao blisku vojnu suradnju s Britanijom.

Najčitanije iz rubrike