Regija
IZLOŽBA IVICE BOTE

Fotografije s hodočašća sv. Jakovu u Španjolsku
Objavljeno 11. lipnja, 2018.

VINKOVCI

Hodočasnik Ivica Bota (rođen prije 68 godina u Osijeku, živi kao umirovljeni inženjer graditeljstva u Splitu) predstavio se u vinkovačkoj Galeriji fotografije na Meraji ciklusom fotografija nastalih za njegova hodočašća u Santiago de Compostelo na grob apostola Jakova u Španjolskoj, gdje je prepješačio gotovo 900 kilometara. Ovom je prigodom predstavio i svoju upravo otisnutu knjigu “S Prijateljem na Putu sv. Jakova”, gdje uz mnoštvo fotografija i likovnih priloga donosi svoja duhovna svjedočanstva s hodočašća dugog 900 kilometara.

Na izložbi je 40 fotografija s puta svetom Jakovu kojim je Bota pješačio 40 dana poštujući sve ono što se u Bibliji navodi pod brojem 40. Prvih 20 fotografija daje prikaz jednog dana na putu od jutra, hodočašćenja i odmaranja do večere s drugim hodočasnicima, a ostalih 20 su izbor zanimljivih i značajnijih mjesta do dolaska u Santiago i završetka puta u Finisterri.

Ivica Bota podsjeća kako je hodočašće sv. Jakovu staro više od 1100 godina, a kreće se iz raznih smjerova koji su se razvili kroz stoljeća. Naš hodočasnik prolazio je francuskim putem koji počinje u francuskom mjestu Saint Jean Pied de Port, preko Pireneja ulazi u Španjolsku i kroz Navaru, Burgos i Leon vodi do Santiago de Compostela.

- Drago mi je da sam u Vinkovcima s ovom izložbom, ovo je šesti grad u kojemu izlažem ove fotografije nakon Splita, Zagreba, Dubrovnika, Makarske i Osijeka. Izložba je nastala kao plod moje želje da Put sv. Jakova, o kojemu se razmjerno malo zna u Hrvatskoj, približim ljudima - što je to, da nije teško i da čovjek u mojim godinama može propješačiti 800 do 900 kilometara u hodočašću koje je krenulo u 9. stoljeću i traje sve do danas. To je put kojim su iz Europe hodočasnici dolazili u ovih 12 stoljeća, put pun energije i snage i čovjeku pruža priliku da spozna samog sebe, vjeru u kojoj živi. Preporučio bih svima koji imaju snage, volje, želje neka to učine jer financijski nije skupo pa prenoćište možete naći za pet eura, svi troškovi dnevno su 20 eura. Kada sam ja u lipnju i srpnju završavao hodočašće, bilo je tisuću hodočasnika u jednom danu, a godišnje više od 300.000 ljudi prođe taj put, dakle, niste sami – kaže Ivica Bota, dodajući kako planira nakon Slavonije, izložbu postaviti u Istri, Rijeci, Varaždinu...

Vinkovčani ovu zanimljivu izložbu u Galeriji fotografije Meraja na Trgu sv. Ilije i Vinka mogu pogledati do 3. srpnja.

Miroslav FLEGO
“Za one koji žele sresti sebe”

- Put ima jednu izreku: Ako želiš sresti Isusa, idi u Jeruzalem, ako želiš sresti sv. Petra, idi u Rim, ako želiš sresti sebe, pođi u Santiago de Compostelo. Prema legendi, sveti Jakov daje snagu jer, kao što je Gospa Sinjska pomagala Sinjanima u borbi protiv Turaka, Jakov je pomagao Španjolcima u borbi protiv Maura zbog čega su ga Španjolci uzeli za svoga zaštitnika. Povjesničari tvrde da nije bilo tih bitaka, Mauri bi osvojili Europu i ona bi postala muslimanska - kaže Bota.

Prenoćište možete naći za pet eura, svi troškovi dnevno su 20 eura

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike