Sport
GRADSKI VRT JE NEOSVOJIV

Vatreni u drugom dijelu srušili neugodne Senegalce
Objavljeno 8. lipnja, 2018.
Hrvatski nogometaši su na krilima Andreja Kramarića stigli do pobjede u posljednjoj provjeri za susret s Nigerijom

Vezani članci

OSIJEK JE PRAVI IZBOR

Krcat Gradski vrt ispratio Vatrene na SP

Hrvatska u “generalki“ uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji nije impresionirala, ali je na kraju uspjela svladati Senegal i nastaviti nisku pozitivnih rezultata u Gradskom vrtu. Bila je to 11. utakmica naše selekcije na osječkom stadionu i deveta pobjeda.

Senegalci su bili žilav suparnik. Onako jaki i brzi, ali i vrlo ozbiljni stvorili su podosta problema našoj selekciji koja je, dojma smo, ipak igrala u brzini-dvije niže nego što je doista sposobna. Ključnim za konačan ishod pokazao se ulazak Andreja Kramarića nakon poluvremena. Od tog trenutka igra Hrvatske postala je smislenija i opasnija, a konačno Kramarić je bio strijelac pobjedonosnog pogotka. Pobjeda je u redu, ali ukupan dojam nije baš bogzna kakav. Nije ni važno, važnije će biti da pravi budemo u Rusiji.

Nizak ritam

Prvi dio susreta nije pružio očekivanu igru Hrvatske. Naša je reprezentacija uglavnom kontrolirala stvari na terenu, ali djelovala je nekako umorno i tromo, a taj spori ritam koji smo izabrali znao je razbiti jedino mladi i moćni Senegalac Ismaila Sarr, koji je u nekoliko navrata gadno terorizirao našu lijevu stranu obrane. Iako mu je tek 20 godina, u tih prvih 45 minuta svojom je moći i odlučnošću zasjenio puno veće igračke zvijezde koje su se našle na travnjaku Gradskog vrta. Istina, naš kapetan Luka Modrić na trenutke je znao pokazati djelić svog čudesnog talenta, ali ukupno gledajući, ono što smo od Hrvatske gledali do odmora bilo je skromno. Nisu ni gosti bili nešto posebno opasni, pa su se gledatelji uglavnom dosađivali. Istina, dogodio se poneki bljesak i prilika za pogodak. Hrvatska je prijetila prva. U sedmoj minuti Lovren je odličnom loptom izbacio Perišića na lijevoj strani koji je odlično ubacio u sredinu, gdje je glavom loptu zahvatio Mandžukić i s desetak metara ju poslao pokraj lijeve vratnice. Senegal je uzvratio točno deset minuta kasnije kada je Mane povukao kontru po lijevoj strani, povratnom loptom pronašao Sakha koji je prizemno pucao s 15-ak metara, na što je bio spreman naš vratar Subašić i zaustavio taj pokušaj. I nakon tih uzbuđenja zavladala je “uspavanka”, koju su tek oko 40. minute pokušali eliminirati gledatelji koji su počeli stvarati valove te glasno navijati za našu reprezentaciju. No, to kao da je stimulativno djelovalo na Senegal jer su u završnici prvog dijela imali dvije dobre prilike za vodstvo. Prvo je u 44. minuti Sarr ukrao loptu neopreznom Striniću, ušao korak-dva u kazneni prostor i odapeo prizemno zamalo pokraj desne vratnice, a u sljedećoj je minuti isti igrač lako prošao prvo Strinića pa onda i Lovrena, ali je njegov opasan pohod i namjeru da tu loptu vrati u sredinu osujetio naš vratar Subašić.

Kramarić unio živost

Odmah na početku drugog dijela Senegal je poveo. U 48. minuti Sarr je svoju dobru igru oplemenio pogotkom nakon što se neopaženo zavukao našoj obrani iza leđa na jednu dugačku loptu, nakon čega je rutinski pogodio mrežu. Taj pogodak napokon je bar malo pokrenuo naše uspavane reprezentativce, pa je u 52. minuti već moglo doći do izjednačenja. Perišić je odličnom povratnom loptom pronašao Kramarića, koji je pucao s 13-14 metara, a lopta je „lizala“ gornji dio grede. Senegal je i dalje prijetio iz brzih protunapada, pa je tako Mane u 57. minuti bio u izglednoj poziciji, no lopta mu je pobjegla u ključnom trenutku. S druge strane još jednom je opasno prijetio Kramarić, ali je ovaj put Diallo uspio obraniti njegov udarac koji je išao prema gornjem lijevom kutu. U tih 15-ak minuta nastavka naš izbornik Zlatko Dalić obavio je sve raspoložive zamjene, a uskoro je stiglo izjednačenje. Do njega je Hrvatska došla uz široki osmijeh sreće jer je Perišićev „slobodnjak“ put do mreže pronašao uz pomoć senegalskog „živog zida“. U 78. minuti stigao je rezultatski preokret. Kramarić je nakon dva dobra, ali neuspješna prethodna pokušaja doživio treću sreću i pogodio mrežu Senegala, što je po prikazanoj igri posve zaslužio. Tako je naša reprezentacija u pola sata prošla put od ponora poraza do prednosti. No, gosti se nisu mirili tako lako s porazom. U 84. minuti Mane je iz slobodnog udarca s 20-ak metara dobro uzdrmao spoj vratnice i grede. U samoj završnici bila je još poneka prilika iz koje je Senegal mogao poravnati, ali to se nije dogodilo.

Dalibor KELER

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sparno, teško za igru. Teren odličan. Gledatelja: 15.998. Sudac: Adam Farkas (Mađarska) – 6,5. Strijelci: 0:1 Sarr (48), 1:1 Perišić (63), 2:1 Kramarić (78). Žuti kartoni: Kovačić (Hrvatska), Koulibaly, Sakho, A. Ndiaye, Sane, Mane (Senegal). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: ANDREJ KRAMARIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA                  2  (0)

Subašić 6,5 (od 67. Kalinić 6), Vida 6, Ćorluka 6,5, Lovren 6 (od 46. Jedvaj 6), Rakitić 6 (od 65. Kovačić 5,5), Badelj 6(od 46. Kramarić 7), Perišić 6, Modrić 7, Rebić 5 (od 60. Brozović 6), Mandžukić 5,5 (od 46. Kalinić 5,5).

SENEGAL                     1  (0)

Diallo 6, Gassana 5,5, Koulibaly 6 (od 82. M'Bodji -), Sane 6, Sabaly 6, Gueye 6 (od 87. N'Doye -), A. N'Diaye 6,5(od 75. A.B. N'Diaye -), Mane 6, Sakho 5,5 (86. Sow -), Sarr 7(od 75. Mame Diouf -), Niang 5,5 (od 64. Balde 5,5).

0:1

A. Ndiaye poslao je odličnu dugačku loptu na koju je Vidi iza leđa utrčao Sarr i mirno je smjestio pokraj Subašića u donji lijevi kut

1:1

Perišić je izveo slobodan udarac s 22-23 metra, lopta na putu prema vratima zakačila je „živi zid“, promijenila smjer, prevarila vratara Senegala i završila u lijevom kutu

2:1

Kramarić je dobio odličnu loptu od Modrića, ušao u kazneni prostor, pucao u blok, lopta mu se vratila, a iz drugog pokušaja bio je precizniji i pogodio mrežicu u donjem lijevom kutu.

optimizam

LIJEPO JE OTIĆI NA SP U POBJEDNIČKOM RITMU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike