Novosti
ZAKON IZ MINISTARSTVA NE VALJA

Povjerenstvo će napisati zakon o sukobu interesa
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa do ponedjeljka, 28. svibnja, izradit će svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izvijestila je u petak njegova predsjednica Nataša Novaković, navodeći da su se svi članovi radne skupine koja radi na izmjenama Zakona, osim predstavnika Ministarstva uprave, na posljednjem sastanku složili da prijedlog izmjena koje je napravilo Ministarstvo nije dobar temelj za daljnji rad.

Nedvojbeno smo zaključili na samom kraju sastanka da se na temelju prijedloga (Ministarstva uprave) koji smo dobili neće raditi te smo nedvojbeno preuzeli obvezu da sami izradimo prijedlog izmjena Zakona, rekla je Novaković na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što je "Jutarnji list” objavio detalje nacrta zakona koji je izradilo Ministarstvo uprave, a kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Novaković ističe da je na sastanku održanom u utorak, 22. svibnja, dogovoreno da će temelj za izmjene i dopune, odnosno eventualni novi zakon, biti postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

"Temelj je taj postojeći zakon i doista ne znam kako je došlo do ovog komunikacijskog šuma pa da imamo različita mišljenja o tome koji je prijedlog relevantan”, izjavila je te naglasila da nacrt prijedloga zakona koji je izradilo Ministarstvo uprave mediji nisu dobili iz Povjerenstva. Svi su se članovi radne skupine, izuzev člana Ministarstva, na sastanku složili da nacrt Ministarstva uprave "naprosto nije dobar temelj za daljnji rad..., jer je većina instituta, a koji su iznimno važni i sukus su zakona, iz njega izbačena”, kazala je Novaković.

Stoga smo preuzeli obvezu da Povjerenstvo napravi svoj prijedlog, kazala je Novaković te istaknula da im je prvotni rok, koji je bio 1. lipnja, skraćen. "E-mailom dobili smo obavijest da je rok za dostavu našeg prijedloga promijenjen za ponedjeljak do 10 sati”. Nije htjela procjenjivati motive Ministarstva koje im je dalo taj rok, ali naglašava da su spremni na taj izazov te će do ponedjeljka Povjerenstvo pripremiti prijedlog.H

OTVOREN PREDMET O PREMIJERU

Novaković je potvrdila da je Povjerenstvo, na temelju prijave saborskih zastupnika SDP-a Siniše Hajdaša Dončića i Peđe Grbina "otvorilo predmet" vezan uz premijera Andreja Plenkovića i aferu “Hotmail”. "U trenutku kad proučimo sve dokumente sazvat ćemo sjednicu na čijem će dnevnom redu biti taj predmet", rekla je Novaković.

Najčitanije iz rubrike