Novosti
SIGURNOST U PROMETU

Zeleni pojas uz ceste potrebno je obilaziti i uređivati svaki dan
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Nakon stravične nesreće u Daruvaru u kojoj je devetogodišnji dječak smrtno stradao nakon što se dječjim biciklom zaletio u vrata Forda kojim je upravljao 19-godišnjak, za smrt djeteta majka je optužila gradske vlasti jer nisu pokosili travu uz cestu, navodeći da se tako tragedija mogla spriječiti. Ima li veze visoka trava uz cestu s ovom nesrećom, utvrđivat će nadležne institucije, no tko je zadužen za održavanje pojasa uz ceste u Hrvatskoj, pojasnio nam je Tihomir Glavaš, ravnatelj Županijske uprave za ceste Osijek.

- Zelene površine održava onaj tko održava i ceste. Javne ceste su autoceste, državne, županijske i lokalne. Za autoceste brine se koncesionar, odnosno tvrtke koje su za to osnovane. Upravitelji za državne ceste su Hrvatske ceste, dok se za županijske i lokalne ceste brinu županijske uprave za ceste. Gradovi i Općine brinu se za nerazvrstane ceste. Jedini je izuzetak Grad Zagreb koji je ujedno i Županija tako da je njihov gradski odjel zapravo isto Županijska uprava za ceste, iako se tako ne zove - pojašnjava Tihomir Glavaš. Kako dodaje, održavanje na javnim cestema može izvoditi samo tvrtka koja je za to registrirana. Na području Osijeka to je tvrtka Cesting.

- Upravitelji pronalaze tvrtke i mi imamo četverogodišnji ugovor za održavanje županijskih i lokalnih cesta s tvrtkom Cesting. To je vrlo kompleksan posao koji se radi svaki dan u godini, a održavanje je i ljetno i zimsko. Imamo dežurnu službu i vikendom ophodnje, tako da ako se nešto dogodi policija odmah zna koga treba zvati - kazao nam je Tihomir Glavaš. S.Lacić

KAKO TO RADE VALPOVAČKE SLUŽBE

Na području Valpova zeleni cestovni pojas i uz nerazvrstane ceste redovito se održava i o tome se vodi posebna pozornost s obzirom na njegov značaj za sigurnost prometa, naglasio nam je direktor tvrtke Urbanizam Valpovo Željko Harkanovac. “Program održavanja ovog dijela propisuje Upravni odjel za stambene i komunalne djelatnosti Grada Valpova i mi kosimo sukladno njihovom nalogu. Naglašavam da se u vrijeme bujnije vegetacije košnja obavlja češće, a u sušnim razdobljima rjeđe, ali taj se teren redovito obilazi i kontrolira”, kaže Harkanovac, pojašnjavajući da su i građani dužni održavati prostor ispred svojih kuća, a da Urbanizam održava i kosi prostore oko objekata javne namjene u Valpovu. U prigradskim naseljima za te su poslove zaduženi komunalni redari koje ima svako naselje. L.A.

Možda ste propustili...