Kultura
24. SVIBNJA U KNJIŽNICI CSORBA GYŐZŐ KÖNYVTÁR

Izložba Jerabekovih ilustracija u Pečuhu
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

PEČUH - U sklopu uspješne međugranične suradnje koja je posljednjih godina intenzivirana između GISKO-a i Županijske knjižnice u Pečuhu, u četvrtak, 24. svibnja, u knjižnici Csorba Győző Könyvtár bit će postavljena izložba osječkog ilustratora Dražena Jerabeka. Postav izložbe donosi više od 60 umjetnikovih radova nastalih tijekom više godina, a između ostalog pokriva i radove nastale za potrebe slikovnica, dječjih knjiga i radova u časopisima.

Dražen Jerabek (1966., Zagreb) diplomirao je na ALU u Zagrebu. Od 1998. bavi se ilustracijom te ih objavljuje u dječjim časopisima: Smib, Modra lasta, Radost, Prvi izbor te za biblioteku Stribor. Autor je nekoliko udžbenika i plakata. Osobitost su slikovnice koje objavljuje u suradnji s dječjim piscem Želimirom Hercigonjom; “Kjel – crna labud ptica”, “Pripovijetka o rosi, sreći i sinovima” te “Gorski duh”, nagrađena godišnjom nagradom “Grigor Vitez” kao najljepša slikovnica za 2006. Na Interliberu 2004. na izložbi hrvatske ilustracije za djecu i omladinu, u organizaciji ULUPUH-a, dodijeljena mu je Velika nagrada za najbolju ilustraciju.

Za ilustracije slikovnice “Gorski duh” primio je godišnju nagradu “Grigor Vitez”. Nagradu Lice knjige 2011. dobiva u kategoriji za najbolju ilustraciju knjige u cjelini za slikovnicu “Gospodin Otto i stari naslonjači” autorice Dubravke Pađen Farkaš. Iste godine za istu slikovnicu dobiva književnu nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu “Ovca u kutiji”. Suradnju s Dubravkom Pađen Farkaš nastavlja kroz brojne nagrađivane slikovnice: “Nije me strah”, “Djevojčica i ptica” i “Tajna”. Prema slikovnici "Nije me strah" nastala je i predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. N.Vek.

Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike