Osijek
PREDSTAVLJEN DRUGI NATJEČAJ PROJEKTA “B LIGHT”

Za poduzetnike 12,5 milijuna eura
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Na jučerašnjem predstavljanju drugog natječaja u sklopu projekta „B Light” predstavljeni su uvjeti pod kojima mali i srednji poduzetnici mogu iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020. povući 12,5 milijuna eura, od čega je 7,6 milijuna nepovratnih sredstava.

- Riječ je o jedinstvenom projektu u Europskoj uniji. Prvi put u EU-u otvoren je projekt namijenjen malom i srednjem poduzetništvu. Do sada se na projekte prekogranične suradnje mogao prijavljivati samo nevladin sektor ili jedinice lokalne i regionalne samouprave. To možemo nazvati pilot-projektom u EU-u kojim se pokušavaju spojiti poduzetnici iz dviju država na način da zajednički pokušaju proizvesti novi proizvod i plasiraju ga na tržište EU-a ili čak i šire”, rekao je Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Dodao je kako agencija kojoj je na čelu u projektu ima status regionalnog koordinatora, a zadužena je za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

- Pozivamo poduzetnike da se obrate našoj Agenciji i predstave nam svoje ideje kako bismo im pomogli u samom pisanju projekata i njihovoj aplikaciji. Ono što je izuzetno bitno je da poduzetnici moraju imati prekograničnog partnera, dakle poduzetnika iz susjedne Mađarske s kojim će se zajednički prijaviti na ovaj natječaj - kaže Ribić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je projekt vrlo kvalitetnim i korisnim za poduzetnike, te ih je pozvao da se u što većem broju prijave na natječaj.

- Moramo iskoristiti sve benefite koje nam Europska unija nudi, zbog toga smo i postali članica Unije - naglasio je Anušić

Kad je riječ o prvom natječaju, raspisanom prošle godine, na njemu je prošlo 20 projekata, od čega pet s područja Osječko-baranjske županije, a ukupno im je odobreno malo više o jednog milijuna eura. Vrijednost cjelokupnog projekta (prvi i drugi natječaj) iznosi 21 milijun eura. Projekt provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG-BICRO kao glavni korisnik te sedam regionalnih (županijskih) razvojnih agencija s programskog područja Mađarska-Hrvatska. J. Nikolić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike