Osijek
ISPRAĆAJ MATURANATA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Quadrillu će u utorak u podne u šest gradova plesati 2714 maturanata
Objavljeno 17. svibnja, 2018.

Maturanti iz Osječko-baranjske županije i ove će godine otplesati u svijet odraslih. Na završnici svoga srednjoškolskoga obrazovanja 2714 učenika završnih razreda u Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Belom Manastiru i Donjem Miholjcu točno će u podne u utorak, 22. svibnja, tradicionalno otplesati francuski dvorski ples quadrillu koji su mjesecima marljivo uvježbavali sa svojim nastavnicma na satu tjelesnog.

Dio je to programa 14. Ispraćaja maturanata u organizaciji Osječko-baranjske županije, koji su u srijedu u HNK-u predstavili župan Ivan Anušić, Sandra Filipović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu OBŽ-a, i Domagoj Jukić iz tvrtke Koncert d.o.o., zadužene za sva tehnička pitanja u organizaciji događanja.

- Nakon što se osječki maturanti u svom poznatom školskom okružju oproste od kolega i nastavnika, u 10 sati dolaze u Županijsku ulicu na generalnu probu, kada će im se podijeliti majice i kišobrani, i kada će još jednom uvježbati koreografiju. Nakon pozdrava župana, u 12 sati zaplesat će četiri stilizirana plesa i jedan dodatni, dok će se u nekim mjestima plesati i slavonsko kolo – kazao je Jukić. Nakon quadrille, Šime Strikoman realizirat će milenijsku fotografiju za što će maturanti ove godine svojim tijelima ispisati riječ “Challenge”.

- S jedne strane odabrana riječ najavljuje nadolazeći najveći festival ekstremnog sporta u regiji - Pannonian Challenge, a s druge strane odnosi se na izazove stavljene pred maturante, koji se nalaze na prekretnici svoga života – odabir studija i buduće karijere, prvo odvajanje od obitelji i selidba u drugi grad, prvo zaposlenje – istaknula je pročelnica Filipović. Maturanti će se potom promenadom preko pješačkog mosta uputiti na lijevu obalu Drave, gdje će ih u dobroj atmosferi u šatoru dočekati DJ Rosso i Džuboks bend, koji će ih zagrijati za nastup grupe Vigor u 20 sati. Na završni koncert večeri, kao i na praćenje quadrille u Županijskoj, pozvani su svi sugrađani, rodbina i prijatelji maturanta, njihovi profesori, slučajni prolaznici i turisti.

- Nije cilj plesanje, nego uspomena na lijep i siguran događaj na kraju srednje škole – istaknuo je Jukić. Za to da, kao i proteklih godina, čitav ispraćaj maturanata prođe sigurno, bez većih izgreda i ozljeda, pobrinut će se PU osječko-baranjska, Hitna pomoć i Crveni križ, a u organizaciju je uključeno i nekoliko tvrtki s područja županije. Jedna je generalna proba odgođena zbog kiše, no sljedeća, i posljednja, održat će se prema redovitom rasporedu u petak, 18. svibnja, u Županijskoj ulici. U slučaju loših vremenskih uvjeta na dan ispraćaja, quadrilla će se plesati u dvorani Zrinjevac. Projekt je Županija financirala s 225.000 kuna.

- Osječko-baranjska županija ovim putem želi maturantima uputiti iskrenu čestitku na završetku srednjoškolskog obrazovanja te izraziti želju i poželjeti sreću u daljnjem obrazovanju, zaposlenju i nastavku života – kazao je župan Anušić.

3400

maturanata plesalo je quadrillu prije vala iseljavanja

Ivan Anušić

župan

TREBAMO JOŠ JAČE ZASUKATI RUKAVE

- Na žalost, svake godine imamo sve manje maturanata, što dolazi do izražaja kada se usporedi koliko ih je sudjelovalo u quadrilli od samih početaka, a koliko ih danas sudjeluje. To je upozorenje i molba svima koji vode brigu o Osječko-baranjskoj županiji, o Hrvatskoj, o svim općinama i gradovima, da trebamo još jače zasukati rukave u spašavanju naše županije i Slavonije – apelirao je župan Anušić.

Milenijsku će fotografiju snimiti Šime Strikoman, a maturanti će tijelima ispisati riječ "Challenge”

Najčitanije iz rubrike