Osijek
PLOD SURADNJE PRIJATELJSKIH GRADOVA

Potpisan sporazum o suradnji
Državnog arhiva Osijek i
Pokrajinskog arhiva Maribor
Objavljeno 15. svibnja, 2018.

Čelnici arhiva dvaju prijateljskih gradova, Maribora i Osijeka, u utorak su potpisali sporazum o suradnji. Na prigodnoj svečanosti taj su dokument, u nazočnosti Smiljane Knez, veleposlanice Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, osječkog dogradonačelnika Borisa Piližote i predstavnika slovenske manjine u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, potpisali Dražen Kušen, ravnatelj Državog arhiva u Osijeku, i Ivan Fras, direktor Pokrajinskog arhiva Maribor.

Veleposlanica Knez i dogradonačelnik Piližota čestitali su čelnicima arhiva u Osijeku i Mariboru, istaknuvši kako nit koja povezuje neće biti samo u izložbama koje su u utorak najavljene na svečanosti u Osijeku, već će suradnja biti i u znanstvenim i stručnim aktivnostima koje će zajednički provoditi.

Suradnja je rezultat jednogodišnjeg nastojanja uspostave službene suradnje između dvaju arhiva i naišla je na plodno tlo u okviru priprema Dana Slovenije u Slavoniji, u organizaciji slovenskog veleposlanstva. Na prijedlog ravnatelja Arhiva Republike Slovenije Bojana Cvelfara za uključivanje Državnog arhiva u Osijeku u Dane Slovenije u Slavoniji, ravnatelj Kušen dao je konkretne prijedloge o suradnji slovenskih i hrvatskih arhivara. Tako je najavljeno kako će uz Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, biti postavljena izložba u GISKO-u “Blago slovenskih arhiva”, a za godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata osječki će Državni arhiv u Mariboru i drugdje u Sloveniji postaviti izložbu “28. domobranske osječke pješačke pukovnije iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku”. Nakon toga slijedi uzvratna izložba Mariborčana, odnosno zajednička realizacija izložbe o razvoju tehnike zapisivanja i pohrane podataka u 20. stoljeću “Stara šara”. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike