Učionica
MNOŠTVO PROGRAMA NA GRAĐEVINSKOM FAKULTETU U OSIJEKU U POVODU NOĆI KNJIGE

Izložba o medijima, videouradak o knjižnici i glazbeni recital studenata
Objavljeno 14. svibnja, 2018.

Među rekordnih 672 sudionika koji su ove godine u Hrvatskoj ponudili čak 1190 različitih programa u povodu Noći knjige (23. travnja), događanja kojima se naglašava važnost knjige i čitanja, bila je i Knjižnica Građevinskoga fakulteta Osijek koja je ponovo pripremila zanimljiv i raznovrstan program.

U auli je Fakulteta cijeloga tjedna (od 23. do 27. travnja 2018.) bila postavljena izložba „Od kamena do oblaka“ na kojoj su izloženi različiti mediji koji su kroz povijest bili „nosači“ teksta, zvuka ili slike: od glinenih i kamenih ploča preko papirusa i knjiga do elektroničkih medija – bušenih kartica, vrpci (tonskih i filmskih), kaseta, kompaktnih diskova, USB-ova i računalnih „oblaka“. Osim, naravno, Baščanske ploče i papirusa, svi su izlošci bili autentični, neki posuđeni iz osječkoga Doma tehnike, Muzeja Slavonije te s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO), a veći je dio privatno vlasništvo organizatora. Uz izložbu bio je postavljen i plakat s istom temom.

Večernji je program Noći knjige održan u prostoru Maloga Caffea na trećem katu zgrade Fakulteta gdje je premijerno prikazan promotivni videouradak o Knjižnici koji je osmislio i režirao student diplomskoga studija Građevinarstvo Hrvoje Knežević. Videorad je dostupan na mrežnoj i Facebookovoj stranici Knjižnice i na YouTube kanalu.

Središnji dio programa, glazbeni recital „Poezija, vino i gitara“, nastavljen je u istom prostoru, uz svijeće, vino i slane grickalice, u opuštenoj atmosferi koju su svojim nastupom napravili studenti i glazbenici Petra Olić i Marko Glavica. Uz duhovite su dosjetke naizmjence pjevali i recitirali neke od najpoznatijih pjesama naših poznatih pjesnika (Tina Ujevića, Antuna Gustava Matoša, Dobriše Cesarića, Vesne Parun i drugih) te zaslužili velik pljesak publike. Vjerujemo da su svi koji su nazočili ovogodišnjim programima, koje je pripremila Knjižnica u suradnji s Knjižničnim odborom i darovitim studentima Fakulteta, zaista mogli uživati, a i ponešto naučiti.

Vesna ZOBUNDŽIJA
Besplatan mrežni pristup audioknjigama

Budući da je Noć knjige ove godine tematski bila okrenuta budućnosti knjige i pitanju kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje čitamo i pričamo priče, studente se Fakulteta željelo uputiti na činjenicu da tehnologija knjigama na neki način produljuje život u eri multimedija. Stoga su prigodno na mrežnu stranicu fakultetske knjižnice postavljene poveznice na portale koji nude besplatan pristup audioknjigama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike