Kultura
XV. DANI FRANJEVAČKE KULTURE U NAŠICAMA

Vrijedna djela Kantuala iz 1737. ugledala svjetlost dana
Objavljeno 5. svibnja, 2018.

NAŠICE

U okviru ovogodišnjih, 15. dana franjevačke kulture u Našicama, od 28. travnja do 20. svibnja, u organizaciji Franjevačkog samostana, Zavičajnog muzeja i Ogranka Matice hrvatske, u hodniku franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog otvorena je izložba marijanskih skladbi na hrvatskom jeziku iz Kantuala iz 1737., koje je prikupio fra Filip Vlahović Kapušvarac, koji je djelovao u našičkom i vukovarskom samostanu. Posljednje je dane života proveo u Našicama, gdje je ostavio i pravu glazbenu poslaticu. Javnosti su izložene odabrane stranice te stare glazbene knjige iz 18. st., a na njezinu je vrijednost upozorila ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak.

- Prema mišljenju stručnjaka, ovo je najljepši kantual kojim je predstavljena liturgijska glazba i vjerske pobožnosti u crkvama tadašnje provincije Bosne Srebrene. Imamo se čime pohvaliti i ponositi i na nama je da populariziramo taj kantual i da pokušamo vratiti tu glazbenu baštinu u svakodnevicu. Kantul predstavlja pjesme koje su se pjevale na svetim misama i drugim liturgijskim slavljima. Zapisane na ikavici – rekla je Lučevnjak, dodavši da je, s obzirom na rijetkost takvih izdanja, značenje knjige mnogo šire. Istaknula je da se u Vlahovićevu Kantualu, uz tekstove liturgijske glazbe na latinskom, nalazi nekoliko i na hrvatskom. Do jeseni bi trebala izaći knjiga prepisanih hrvatskih pjesama.

- Jako se veselim knjizi i što će tekstovi biti dostupni širokoj javnosti, jer je, nažalost, pri pregledu slavonske književnosti i glazbe 18. st. zanemareno ovo franjevačko blago. Zaboravilo se na te stare pjesmarice, a one su riznica slavonske književnosti 18. stoljeća. Ove knjige trebamo gledati kao izuzetno kvalitetnu kulturnu, rafiniranu i njegovanu riječ 18. st., koja se naslanja na tradiciju pučkog pjevanja, s jedne strane, ali i na školovane pjevače i orguljaše koji su podizali kulturu liturgijskog pjevanja – kaže Lučevnjak.

Našički župnik i gvardijan, fra Zoran Bibić kazao je kako se zahvaljujući ovoj izložbi može vidjeti kako je franjevac iz 18. st. imao dar i za skupljanje crkvenih pučkih pjesama i glazbe, ali i za bogatu ilustraciju slova i nota. Glazbeni se rukopisni kantual čuva u trezorima knjižnice našičkog franjevačkog samostana te se izuzetno dragocjene stranice pokazuju samo malom broju ljudi. S.Fridl

U NEDJELJU RECITAL STARIH CRKVENIH PJESAMA

U sklopu Dana franjevačke kulture, u nedjelju, 13. svibnja, nakon večernje svete mise, održat će se u dvorani Emaus recital tekstova iz Kantuala. Izvedbu pjesama priredit će prof. Marija Pepelko, a izvest će ih našički gimnazijalci i VIS Snaga Duha.

Možda ste propustili...

U PRVOJ TREĆINI DRUGOG MANDATA NA ČELU DJEČJEG KAZALIŠTA

I. Lučić: S veseljem ću u mirovinu otići kao glumac, kako sam i počeo

OBAVIJEST SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKOG OGRANKA DHK-A

Natječaj za 13. književnu nagradu "Anto Gardaš"

GOSTOVANJE KAZALIŠTA IZ BELOG MANASTIRA

O migracijama i trgovanju ljudima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MAJA GJAJIĆ NAGRAĐENA NA SAJMU STUDENTSKIH RADOVA

Osječki studenti prodali najviše svojih grafika, crteža, fotografija

2

PREMINUO NA DANAŠNJI DAN: NENAD MIRKO NOVAKOVIĆ

Njegov su svećenički život i pjesnički rad trideset godina bili nepravedno zanemarivani

3

OSMO PREDAVANJE PROGRAMA SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-u

Širok raspon trenutačne društvene osjećajnosti prema 60-ima