Kultura
KONCERT SRĐANA FILIPA ČALDAROVIĆA U GLAZBENOJ ŠKOLI

Ispunio je visoka očekivanja publike
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Vezani članci

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: ALEXEI TANOVITSKI I KONSTANTIN KRASNITSKY

Gromoglasan se pljesak praćen usklicima prolomio dvoranom nakon svake skladbe

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA - MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Na programu djela J. Sibeliusa i M. Ravela

Na 16. koncertu ovogodišnjeg koncertnog ciklusa Osječka glazbena srijeda u dvorani Glazbene škole Franje Kuhača nastupio je klavirist Srđan Filip Čaldarović. Klavir je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavao se na Indiana University School of Music u Bloomingtonu, Trinity College of Music u Londonu te magisterij stekao na University of Miami u Floridi. Već gotovo 30 godina redovito koncertira samostalno diljem Hrvatske i u inozemstvu, što se moglo osjetiti u njegovu profesionalnom i nadahnutom nastupu. Dobitnik je Nagrade Milka Trnina za 2013. Izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Koncert je započeo uvjerljivom izvedbom skladbe Invocation, F. Liszta, koju iskusni klaviristi često izvode na početku koncerta, kako bi osigurali bliski kontakt s publikom. Druga skladba na repertoaru, Sonata u b-molu F. Chopina, donijela je potpuni preobražaj atmosfere. Skladatelj koji je omiljen i među publikom i izvođačima u ovoj skladbi nudi ogromnu paletu od prvog stavka, koji oznakom allegro maestoso podrazumijeva “veličanstveno”, do trećeg stavka koji traži fino nijansiranje, mjeru, bogatstvo boja, kako bi se postigao učinak koji se od klavirista očekuje. Gromoglasan pljesak publike koji je uslijedio nakon zadnjeg takta sigurna je potvrda da su očekivanja ispunjena.

Nakon kratke stanke posve drukčiji svijet zvuka, zahtjevne i virtuozne Simfonijske etide R. Schumanna. Ciklus tema i varijacija u rasponu od lirskih, melankoličnih do gotovo nestrpljivih ovaj je vrhunski glazbenik izveo vješto, s lakoćom i jasnoćom, čime je potvrdio zrelost i suverenost za svojim instrumentom. Nakon dugog pljeska na redu su bili dinamični i vedri latinoamerički ritmovi, koje je prof. Čaldarović zavolio još u srednjoj školi, te Shenandoah, tradicinalna američka folk pjesma u aranžmanu samog umjetnika. Koncertni program je usprkos svojoj stilskoj raznolikosti bio potpuno uravnotežen po vrhunskoj kvaliteti izvedbe te će osječkoj publici sigurno ostati u dugom sjećanju. Ksenija Pešić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike