Osijek
NJEGOVANJE TRADICIJE

Veterani iz Dalmacije na crvenog fiću stavili posvećenu krunicu
Objavljeno 24. travnja, 2018.

I ove je godine, u skladu s petogodišnjom tradicijom, na instalaciji crvenog fiće i tenka na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice u utorak postavljena krunica. Sa sobom su je donijeli u Osijek članovi Moto kluba 4. gardijske brigade iz Dalmacije, a u karavani s njima voze i pripradnici nekih drugih gardijskih brigada.

Kako se moglo čuti, ostavljanjem krunice na spomenik crvenom fići MK 4. gardijske brigade već tradicionalno svake godine u travnju obilježava godišnjicu osnutka gardijskih brigada te vozeći motociklom diljem cijele Hrvatske postavljaju krunice na spomen-obilježja iz Domovinskog rata. Ove godine nose sa sobom 27 krunica koje postavljaju na 27 spomenika, a jedan od njih je i osječki poznati spomenik crvenom fići. Svake je godine po obljetnici više te brigade ujedno i jedna lokacija, odnosno krunica više pa je tako službeno 27 krunica iako će do pred kraj travnja karavana od dvadesetak motorista obići 52 obilježja.

U Osijeku su ih dočekali članovi MK Veterani Slavonije i Baranje, a ove godine, navodi Romana Zec, tajnica MK Veterani SiB, i sudjeluju u postavljanju krunica od samog polazišta iz Splita. Dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović kazao je kako je ovo jamstvo da se neće zaboraviti branitelje i njihov doprinos, a pohvalio je prijateljstvo Slavonaca i Dalmatinaca.

Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka, kazao je da kao što su branitelji zajedno branili i stvarali Hrvatsku, tako trebamo svi skupa raditi na stvaranju bolje Hrvatske. Predsjednik MK 4. GBR Zlatko Borojević i predsjednik MK Veterani SiB Darko Zec prisjetili su se značenja gardijskih brigada, dana kada su s krunicom oko vrata branili domovinu, a krunica i danas povezuje suborce i prijatelje, što se pokazalo i jučer kod fiće i tenka, jednog od najprepoznatljivijih simbola ne samo istočnohrvatskog ratišta. Obilježavanju su se pridružili i predstavnici Nogometnog kluba Osijek. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike