Crna kronika
OPASAN ZAVOJ U BARANJI

Kroz Bilje se suludo juri, a sigurnost je djece ugrožena
Objavljeno 24. travnja, 2018.

BILJE

Iako nakon prometne nesreće 15. travnja na ulazu u Bilje, u kojoj je došlo do sudara dvaju automobila u oštrom desnom zavoju kod autobusne stanice, taj put njezin automobil nije nastradao, mještanka Bilja Dunja Habjanić upozorila je na velik problem nepoštovanja prometnih propisa.

- Kad je te nedjelje došlo do sudara, istrčala sam iz kuće, a ondje se ubrzo skupilo puno ljudi. Svi su komentirali isto, a to je da se vozači ne pridržavaju prometnih propisa i ne spuštaju brzinu kada s brze Biljske ceste na kojoj se vozi 90 kilometara na sat ulaze u dva oštra zavoja. Iako je ondje dopušteno voziti samo 50 kilometara na sat, oni se zalijeću, a što sam osjetila na vlastitoj koži. Naime, u Ulici kralja Zvonimira živim od 2012. godine, točno čim se iz smjera Osijeka uđe u Bilje. Od tada do danas dvaput mi je udaren automobil parkiran ispred kuće, a jednom je nakon prometne nesreće udaren automobil majstora koji je u to vrijeme radio kod nas – upozorava Habjanić, dodajući da, unatoč tome što joj je šteta nastala na automobilu nadoknađena, apelira na vozače da ondje smanje brzinu, to više što je u blizini dječje igralište gdje je često, a tako i 15. travnja tijekom poslijepodneva pri posljednjoj prometnoj nesreći ondje, puno djece.

- Točno me već strah izići kad čujem nekakav udarac, a mogu čak reći da sam imala sreće kad je stradao automobil majstora koji mi je bio u kući. Da sam izišla ranije iz kuće, vjerujem da bi automobil i mene "pokupio", a ovako sam dobro prošla – svjedoči Habjanić, dodajući da prometne nesreće na tom dijelu ceste ne sprječavaju vozače da i nadalje voze puno iznad dopuštene brzine. Naime, iako na ulazu u Bilje nema znaka koji vozače upozorava na smanjenje brzine, Habjanić podsjeća da ulaskom u naselje to moraju učiniti i smanjiti brzinu na najmanje 50 kilometara na sat.

Zbog toga se, kako svjedoči, nerijetko dogodi da se zalete na travu na lijevoj strani prema Bilju, a nakon svega toga ona se obratila Općini Bilje za pomoć. Smatrala je, kaže, da bi ležeći policajci riješili bar dio problema, odnosno treptajući semafor, no na razgovoru s načelnikom, dodaje, nije uspjela u svom naumu.

- Rečeno mi je da se na županijskoj cesti ne može postaviti ležeći policajac, ali i da semafor stoji puno novca. Do nekog rješenja doista apeliram na vozače da ovdje smanje brzinu, jer ovo kako "divljaju" nije normalno – kaže Habjanić.

Marija MIHELIĆ
U utorak razgovor sa ŽUC-om o neprilagođenim brzinama

I načelnik Općine Bilje Željko Cickaj upoznat je s problemom prebrze vožnje na dijelu gdje su dva oštra zavoja na ulazu u Bilje. “S Policijskom postajom Beli Manastir, ali i Županijskom upravom za ceste, uvijek pokušavamo pronaći rješenje, a danas će (utorak) održat će se sastanak s Franjom Sušecom iz ŽUC-a. Dogovoren je razgovor o neprilagođenoj brzini na izlasku iz Bilja prema Mecama, no svakako ćemo razgovarati i o ovom problemu na ulazu u Bilje s druge strane”, kaže Cickaj, dodajući da Općina može djelovati tek savjetodavno i nema ingerenciju ni za postavljanje ležećih policajaca, ni semafora. “Ondje se suludo juri i uništava imovina, a i sigurnost djece i građana ugrožena je i mora biti na prvome mjestu”, poručuje Cickaj, dodajući da na dvostrukom zavoju gotovo nije moguće voziti brže od 50 kilometara na sat. Prometne nesreće ipak su dokaz da neki pokušavaju, pa ostaje tek nadati se kakvom rješenju.

brzina

MNOGI VOZAČI NE POŠTUJU OGRANIČENJA

Najčitanije iz rubrike