Novosti
SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Visina subvencije ovisit će o razvijenosti regije
Objavljeno 21. travnja, 2018.
Prijedlog zakona zainteresirao je građane koji nemaju krov nad glavom

Ministar Predrag Štromar predstavio je jučer Prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Zbog velikog zanimanja građana, a na temelju podataka dobivenih analizom primjene zakona, u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja pristupili su izradi novog nacrta koji će uskoro biti upućen na javno savjetovanje zainteresiranoj javnosti. Ministar objašnjava kako se u odnosu prema postojećem zakonu u ovoj verziji država odlučila više subvencionirati nerazvijena područja, jer se utvrdilo da je u prvom pozivu, kada je zaprimljeno više od 2300 zahtjeva, čak više od 66 posto realiziranih subvencija bilo u najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave.

Povlastice za djecu

Tako se novim zakonom uređuje subvencioniranje kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće, tako da se u razdoblju od pet godina subvencionira dio mjesečnih obroka ili anuiteta koji ovisi o skupini prema indeksu razvijenosti u kojoj se nalaze grad ili općina u kojoj je stan ili kuća (definirano je osam skupina), a kreću se od 30 do 51 posto.

Nadalje ovaj zakon ima i demografsku mjeru jer se dodatno produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine za svako živorođeno odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Također, ako je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog kućanstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja, dodatno se produžuje rok subvencioniranja kredita za dvije godine.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju HNB-a na dan isplate kredita. Rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Utvrđuje se novi rok, do 31. prosinca 2020., u kojem Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavljuje javne pozive za svaku kalendarsku godinu.

Štromar nastavno objašnjava kako se jasnije definira stanje stana ili kuće koja je u vlasništvu podnositelja zahtjeva ili njegova bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera, a koja nije pogodna za stanovanje. U skladu s tim jasnije se definira dokumentacija priložena zahtjevu za kupnju stana ili kuće odnosno dokumentacija priložena zahtjevu za gradnju kuće.

2321 kredit do sada

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita prema objavljenom javnom pozivu realiziran i odobren 2321 zahtjev za subvencioniranje kredita, a za što je Republika Hrvatska preko subvencija za 2017. godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, za 2018. godinu 42 milijuna kuna, s projekcijom za 2019. i 2020. godinu od 35 milijuna kuna.

Naposljetku, iz Ministarstva su izišli s analizom odobrenih zahtjeva za subvencionirane kredite, kojom je utvrđeno da je tijekom subvencioniranja prijavljeno 153 rođene djece (od toga sedam parova blizanaca!), a prosječna dob korisnika kredita 33 godine. Prosječna površina stana iznosi 92,85 četvornih metara, a prosječna cijena nekretnine je 987,43 eura po kvadratu.

Dario KUŠTRO
SUBVENCIJE PREMA RAZVIJENOSTI

l Skupina I - 51 % anuiteta

l Skupina II - 48 % anuiteta

l Skupina III - 45 % anuiteta

l Skupina IV - 42 % anuiteta

l Skupina V - 39 % anuiteta

l Skupina VI - 36 % anuiteta

l Skupina VII - 33 % anuiteta

l Skupina VIII - 30 % anuiteta

195

eura, ili 1473 kune, iznosi prosječan subvencionirani anuitet

Najčitanije iz rubrike