Regija
PODRUČNA ŠKOLA U JURJEVCU PUNITOVAČKOM

Mališani nastavu sada pohađaju samo prijepodne
Objavljeno 19. travnja, 2018.

JURJEVAC PUNITOVAČKI - S početkom ovog tjedna 21 učenik od prvog do četvrtog razreda područne škole u Jurjevcu Punitovačkom, koja pripada Osnovnoj školi Josip Kozarac Josipovac Punitovački, prvi put počeo je pohađati nastavu u jednoj, prijepodnevnoj smjeni. Omogućeno je to sredstvima Osječko-baranjske županije, koja je financirala prenamjenu učiteljskog stana u školski prostor, pa je tako pretresen krov, izmijenjena stolarija, postavljen novi pod, uređena učionica, kuhinja, blagovaonica, hodnik, prostor zbornice, a ukupna vrijednost radova je oko 230.000 kuna.

Time je izvršeno obećanje župana Ivana Anušića dano na početku rujna prošle godine na radnom sastanku u Općini Punitovci. Ovim potezom svi učenici josipovačke škole i područnih škola pohađaju po pedagoškom standardu nastavu u jednoj smjeni. Ravnatelj Škole Darko Ocvirk zadovoljan je učinjenim, a osobito time što je jurjevačkim mališanima omogućeno pohađanje nastave u jednoj smjeni.

- Do sada je ondje postojala jedna učionica, a djeca su pohađala nastavu u dvije smjene. Sada je puno lakše. Inače, mi smo škola koja ide prema C modelu, prisutan je slovački jezik na izbornoj nastavi pa surađujemo sa slovačkim Parlamentom, koji ima ured za iseljene Slovake, što je u nas slučaj. Oni su nam pomogli financiranjem namještaja za novu učionicu - pojašnjava ravnatelj Ocvirk. Selo Jurjevac poznato je upravo po tome što ondje žive i Slovaci, koji su došli 1882. godine zaslugom biskupa J. J. Strossmayera i kroz godine su uz njegovanje slovačkog jezika u školi, očuvanja svoje kulture i njegovanja tradicije i običaja kroz Maticu slovačku prihvatili i tradicijske vrijednosti Đakovštine i Slavonije. Kako prije uređenja učenici nisu imali prostor gdje su mogli pojesti obrok, pa su to uglavnom činili u učionici, uređenje kuhinje također je donijelo veliko olakšanje mališanima.

- Projekt besplatne prehrane bio je povod uređenja kuhinje. Potrebno je dodatno urediti kuhinju, s ostalim stvarima poput štednjaka i hladnjaka, a jednog dana možda budu i kuhani obroci - nada se ravnatelj Ocvirk.

- Namještaj je naručen, u tijeku je rješavanje dokumentacije za financiranje, već je sve poslano, treba samo doći potvrda iz Slovačkog ureda za iseljenike. Kad uplate sredstva, mi ćemo platiti već naručeni namještaj. Vjerujemo da će to biti u sljedećih tjedan dva - kaže ravnatelj Ocvirk.M.Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike