Svijet
PREMIJERKA SRBIJE:

Nisam nikad vidjela Vučića tako razočaranog
Objavljeno 3. travnja, 2018.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prije desetak dana vratio se iz New Yorka, kako je i sam rekao, jako razočaran onime što su mu tamo rekli europski i američki diplomati o budućnosti Kosova, jer je i sam shvatio kako Kosovo više nije dio Srbije. Jako je razočaran bio i prije tjedan dana kada je kosovska policija uhitila i deportirala srpskog dužnosnika za kojega Priština tvrdi da je ilegalno ušao na Kosovo, na nekom od “divljih” prijelaza između Srbije i sjevera Kosova, gdje živi srpska većina i tu Priština nema gotovo nikakve ingerencije. Tada je bio jako razočaran, jer EU nije snažno ukorio Prištinu, a ni Rusija nije bila posebno žustra u osudi pa je Vučić morao prihvatiti Putinov savjet da ne šalje vojsku i policiju, jer bi tako napravio još veći kaos. I srpska premijerka Ana Brnabić nakon višesatnog razgovora s Vučićem gdje je glavna tema, naravno, bila situacija na Kosovu, primijetila je kako je predsjednik razočaran.

- Najiskrenije, nikada nisam vidjela predsjednika toliko razočaranog reakcijama naših partnera. Situacija je teška posljednjih tjedana – rekla je premijerka, i priznala kako je i ona razočarana “nedostatkom reakcije partnera Srbije”, jer nije čula “nikakvu osudu zbog uhićenja direktora Ureda za Kosovo”. Na pitanje ima li novih saznanja o tom slučaju, premijerka navodi kako je Priština, prema njenim najnovijim informacijama “imala apsolutnu potporu svojih partnera”, ali ih nije imenovala.

- Mislim da svi znamo tko su ti partneri. Mislim da svi znamo zašto nije implementiran Bruxelleski sporazum. Europska unija mora izvršiti pritisak kako bi se sporazum implemetirao i od toga nećemo odustati – pojasnila je premijerka. M.Flego

Najčitanije iz rubrike