Regija
RASHODI 7,5 MILIJUNA KUNA

Bazen ne zaradi ni za plaće zaposlenih
Objavljeno 30. ožujka, 2018.

VUKOVAR

Treba li Vukovaru plivalište čiji će troškovi biti mnogo veći od samostalnih prihoda, tema je o kojoj se u gradu na Dunavu već mjesecima raspravlja iz različitih perspektiva. I dok su jedni izričito protiv, tvrdeći kako je plivalište u financijskom smislu rupa bez dna, koja guta znatna sredstva iz gradskog proračuna, drugi ga apsolutno podržavaju iznoseći argument da je bazen oživio taj dio grada, podigao razinu ponude, ali i pridonio boljim turističkim rezultatima. Nedvojbeno je da brojni klubovi i reprezentacije koji dolaze u Vukovar na pripreme odsjedaju u različitim smještajima, čime bazen ne čini dobro samo sebi nego i drugima.

Nabava opreme

Na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o provedbi godišnjeg programa upravljanja sportskim objektima i financijskom izvješću za proteklu godinu Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara, a Goran Bošnjak (SDP) tom je prilikom naveo kako se ono što su govorili prije godinu dana, kada je o financijama riječ, nažalost, i ostvarilo.

- Ukupni rashodi veći su od 7,5 milijuna kuna, s tim što su iz gradskog proračuna izdvojena 3 milijuna, država je dala 2,75 milijuna, a vlastiti su prihodi 1,75 milijuna kuna. Budući da samo troškovi plaća zaposlenih iznose više od 1,8 milijuna kuna, jasno je kako vlastitim prihodima ne mogu pokriti ni plaće. Uza sve potencijale koje imamo, ako ne budemo više angažirali prije svega plivalište i sportsku dvoranu i ne bude li više vlastitih prihoda, ta će priča dugoročno biti teško ostvariva - rekao je Bošnjak i dodao kako financijski pokazatelji ne ulijevaju optimizam te je neprimjereno govoriti da su rezultati bazena iznad očekivanja.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako rashodi jesu 7,5 milijuna kuna, međutim treba uzeti u obzir da je za nabavu nefinancijske imovine izdvojeno više od 2 milijuna.

Manje udrugama

- Primjerice, u teretanu unutar plivališta uloženo je više od pola milijuna kuna. To nisu redovni troškovi, nego troškovi ulaganja. Tekući trošak u rashodu poslovanja manji je od 5,5 milijuna, a samostalni prihodi iznad svih očekivanja. Nastavit ćemo dok budemo mogli ulagati u imovinu jer to utječe i na kvalitetu usluga - naveo je Penava i dodao kako ne treba zaboraviti da je ustanova preuzela djelatnike Zajednce sportskih udruga, koji su godinama prije bili na trošku gradskoga proračuna, u iznosu većem od milijun kuna. Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i naglasio kako se Grad jasno opredijelio za podupiranje objekata od javnog interesa i srezao dotacije sportskim udrugama koje “upumpavanje novca iz proračuna” ne mogu opravdati.

Iz ustanove navode da, gledano kroz programske aktivnosti, sadržaje i posjećenost, postoji velika opravdanost za ulaganja, jer su izgradnjom i otvaranjem sportsko-rekreacijskih sadržaja znatno pridonijeli razvoju sporta, koji smatraju idealnom poveznicom svih građana. Kažu kako je kvalitetna infrastruktura osnovni preduvjet za bavljenje sportskim aktivnostima te najavljuju proširenje sportskih programa na sve skupine građana.

Dragana KORPOŠ
Najveći rashodi

Javna ustanova Sportski objekti u Vukovaru profunkcionirala je početkom ožujka prošle godine, a osim o plivalištu skrbi se i o Tenis centru u Vukovaru, SRC-u Lijeva bara i sportskoj dvorani u Borovu naselju. Ima 27 uposlenih, od toga 17 na plivalištu. Osim troškova od oko 1,8 milijuna kuna za plaće, među rashodima najveće su stavke one za materijal i energiju, gotovo dva milijuna, te rashodi za usluge u iznosu od 1,34 milijuna kuna.

Iz gradskog proračuna izdvojena su 3 milijuna, država je dala 2,75 milijuna kuna

Ivan Penava

gradonačelnik

Tekući trošak manji je od 5,5 milijuna, samostalni prihodi iznad svih očekivanja

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike