Novosti
DRŽAVNI VRH U PONEDJELJAK O RUSIJI

Predsjednica poziva Putina, a EU hladi odnos s Rusijom
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Vezani članci

PREDSJEDNIČIN TELEFONSKI RAZGOVOR

Vladimir Putin pozvan u Hrvatsku

Čelnici EU-a dogovorili su prilično oštru izjavu osude Rusije, koja se optužuje za napad nervnim otrovom u Engleskoj, neke zemlje razmatraju protjerivanje ruskih diplomata ili povlačenje svojih veleposlanika, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako će se postaviti, izjavio je u petak rano ujutro hrvatski premijer Andrej Plenković. "Nekoliko zemalja članica EU-a razmišlja o tome da ili uskrate gostoprimstvo jednom broju akreditiranih ruskih predstavnika ili da povuče svoje veleposlanike iz Moskve", rekao je Plenković, nakon završetka prvog dana summita EU-a.

Na summitu su čelnici dogovorili dosta oštru izjavu o napadu nervnim otrovom na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer u Salisburyju u Engleskoj. Nakon što je britanska premijerka Theras May podrobno izvijestila svoje kolege o informacijama do kojih su došle britanske službe, svi su čelnici složili da Ruska Federacija najvjerojatnije stoji iza napada. Na pitanje kako će Hrvatska reagirati, Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će "vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenom Kraljevinom".

“Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja", kaže Plenković. Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci. "To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno", rekao je Plenković.

I u Saboru se govorilo o predsjedničinom pozivu. Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u petak da se što prije održi sastanak državnog vrha kako bi se uskladila hrvatska vanjska politika ustvrdivši kako je predsjednica RH svojim pozivom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ugrozila položaj RH.

Podsjetio je i kako je premijer oko 2 sata ujutro "imao dramatičnu izjavu da RH razmatra diplomatske mjere protiv Ruske Federacije i da se razmatraju dvije opcije: protjerivanje ruskih diplomata sa teritorija država članica EU i opozivanje europskih veleposlanika iz Moskve".

"Predsjednica Republike osramotila je sebe i dužnost koju obnaša", izjavio je Grbin.H

PUSIĆ: Predsjednica je dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju

Zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila kako joj je "teško razumjeti" čestitku i poziv predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, ocijenivši kako je predsjednica time "Hrvatsku dovela u nezgodnu sitaciju". "Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke vanjske politike, a ne da je to neki zaista poseban projekt", rekla je Pusić novinarima. Naglasila je kako je vrijeme kada Europsko vijeće, na kojemu je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri kemijskim oružjem na teritoriju jedne članice Europske unije s kojom će EU sigurno i nakon Brexita ubuduće tijesno surađivati, "najgori trenutak za upućivanje takvog poziva". Smatra da je predsjednica Grabar Kitarović dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju jer poziv Putinu, kako je rekla, nije sukreiran s Vladom, "a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan".

Možda ste propustili...

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

Najčitanije iz rubrike