Regija
SANITETSKI PRIJEVOZ U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Lani su prešli pola milijuna kilometara i prevezli 7177 osoba
Objavljeno 17. ožujka, 2018.
Dom zdravlja Županja napokon je uspio dobiti ugovor za četiri tima te sada imaju osam vozača i četiri medicinske sestre

ŽUPANJA - Na zapostavljenom i prometno izoliranom području županjske Posavine, posebice u njenom istočnom dijelu, gdje je najviše izražen problem nedostatka komunikacije javnim prijevozom, sve je veća potreba za sanitetskim prijevozom. Nakon višegodišnjeg ukazivanja na nužnost povećanja broja timova, u Domu zdravlja Županja konačno su uspjeli dobiti ugovor za četiri tima sanitetskog prijevoza nakon izmjena i dopuna mreže javnozdravstvene službe. Ravnateljica Luca Lešić ističe da će veći broj timova povećati kvalitetu zdravstvenih usluga, jer to je područje na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije geografski izolirano i udaljeno od svih bolničkih centara. A iz navedenih bi se razloga, smatra, trebalo tretirati kao otoci, odnosno područje od posebne državne skrbi. U Domu zdravlja Županja trude se maksimalno olakšati zdravstvenu skrb malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine, jer upravo su oni, ističe ravnateljica, uvijek polazište za razmišljanje o onome što njihovim pacijentima treba.

Teške dijagnoze

- Jako smo udaljeni i to nam je veliki problem. Kada nam, primjerice, vozilo odveze pacijenta u Zagreb, ili u Varaždinske toplice, ono je cijeli dan na putu i vozač može odraditi samo tu jednu vožnju. Da smo bliže Zagrebu, mogao bi u istome danu odraditi i dvije. Potreba za sanitetskim prijevozom izuzetno je velika i opravdana. To su ljudi s teškim dijagnozama koji ne mogu uz putni nalog samostalno ići javnim prijevozom. To su odlasci na komoterapije, zračenja, operacije, tu su nepokretne i teško pokretne osobe, a imamo i jako mnogo premještaja pacijenata iz Vinkovaca za Osijek, Zagreb…, tako da smo stalno u pogonu - pojašnjava Luca Lešić.

Napominje kako im mnogo znači to što su dobili još jedan tim sanitetskog prijevoza i sada imaju osam vozača i četiri medicinske sestre. Napominje da treba otići po pacijenta u 40-ak kilometara udaljene Strošince i Račinovce, odvesti ga u Osijek i vratiti kući. Samo dok iziđu iz Vukovarsko-srijemske županije već su prešli 100 kilometara. Timovi su organizirani i prijepodne, poslijepodne, a noću i vikendom oni su u pripravnosti.

U Osijek i tri puta

- Nekada bude vrlo teško, vozač i po tri puta dnevno ide za Osijek, ali sve se izdrži, jer naš pacijent mora dobiti uslugu. U 2017. godini vozila sanitetskog prijevoza Doma zdravlja u Županji ukupno su prešla 469.947 kilometara i prevezla 7177 pacijenata - kaže ravnateljica. Gotovo polovina toga broja odnosi se na pacijente na dijalizi, svaki ih se dan, osim nedjelje, dovozi u Županju na terapijske postupke i vraća kućama. Centar za dijalizu pri Domu zdravlja kontinuirano radi već deset godina, a trenutačno ima trideset i tri pacijenta.

- Sanitetski prijevoz nama je bitna karika u pružanju zdravstvene skrbi našim pacijentima, a ona mora biti čvrsta jer smo najudaljeniji. Organizirali smo se na način da sve uspijemo i pokrijemo sve potrebe. Mi smo nadležni za naše pacijente i to je za njih velika sigurnost, da budu na vrijeme premještani iz ustanove u ustanovu, iz ustanove u dom, gdje god bili, brinemo se da stignu na svoje odredište - zaključuje ravnateljica.

Napominje da im je ta djelatnost vrlo važna, vozila saniteta svakodnevno se održavaju, čiste, steriliziraju i u svakom su trenutku spremna za pacijenta, a vjeruje da su i oni zadovoljni uslugom i uvjetima prijevoza.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Svake godine zanavljaju jedno vozilo

Velika kilometraža koju svakodnevno prevaljuju za sobom povlači i velike troškove i amortizaciju vozila saniteta. Ravnateljica kaže da Dom zdravlja svake godine zanavlja po jedno vozilo iz sredstava za decentralizirane funkcije. Vozila su potpuno opremljena za prijevoz pacijenata, sa svom medicinskom aparaturom. U Domu zdravlja veliku pozornost poklanjaju njihovom održavanju, jer im je, kažu, sigurnost pacijenata na prvome mjestu.

problem

GEOGRAFSKI IZOLIRANI, DALEKO OD BOLNIČKIH CENTARA

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike