Sport
GIMNASTIKA

Benoviću prva, a Seligmanu
16. sezona Svjetskog kupa
Objavljeno 15. ožujka, 2018.
Svjetski kup od danas do nedjelje u Bakuu, a sljedeći tjedan u Dohi

Čudan je kalendar gimnastičkih natjecanja za 2018. godinu. Sezona je zapravo već počela krajem studenoga natjecanjem u Cottbusu, nastavila se prije tri tjedna u Melbourneu, a danas kvalifikacijskim nastupima počinje Svjetski kup u Bakuu. Već za tjedan dana četvrta je etapa Svjetskog kupa u Dohi. Ova četiri grada domaćini su natjecanja koja će se sljedeće sezone bodovati za ukupni poredak, a najbolji na svakoj spravi steći će pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Baku i Doha

U Baku su otputovala trojica naših gimnastičara i jedna gimnastičarka. Na konju s hvataljkama nastupit će “stari lisci” Robert Seligman i Filip Ude, a na preči Anton Kovačević. Hrvatsku žensku gimnastiku predstavljat će Ana Đerek. Ude se potom vraća kući, a ostatak ekipe nastavlja put iz Bakua prema Dohi, gdje će im se pridružiti i svjetski prvak na preči Tin Srbić te mladi parteraš, član GD-a Osijek Žito Aurel Benović, koji će u Kataru imati premijerni nastup na Svjetskom kupu. Premda još junior, njegov trenerski tim odlučio ga je već ove sezone gurnuti u seniorski “žrvanj”. Uz njih dvojicu prigodu će dobiti i B reprezentativni kandidati, Zagrepčanin Kristijan Vugrinski i Petra Furač iz Karlovca.

- Puno je više bilo argumenata da Aurel već ove godine nastupa u seniorskoj konkurenciji. Među juniorima jedino pravo natjecanje koje bi imao bilo bi Europsko juniorsko prvenstvo u Glasgowu početkom kolovoza, a dojam je da se prema kategorizaciji u sportu puno više vrednuju seniorski negoli juniorski rezultati, pa makar na EP-u osvojio i medalju. Aurel je pri tome trebao ispuniti stroge kriterije koje smo postavili u HGS-u. On je na kontrolnom treningu trebao odraditi vježbu koja bi najmanje zaradila ocjenu kao prosječna ocjena svih finalista prošlogodišnjih svih svjetskih kupova. On trenutno ima start 5,5 do 5,9. Usporedbe radi našem Tomislavu Markoviću start je bio 5.8, Slovenac Rok Klavora osvajao je Svjetski kup sa startom 5,5-5,6 ako pretvorimo raniji sustav ocjenjivanja u onaj koji je trenutno na snazi. Stoga, Aurel, ako odradi svoju vježbu, ona bi mu sigurno donosila finala. A trebam spomenuti kako on već sada radi i puno veći fond elemenata - rekao je Vladimir Mađarević, predsjednik tehničkog odbora HGS-a i trener osječkih gimnastičkih reprezentativaca, kojem će pomagati i klupski trener Boris Čulin, koji će u Bakuu biti u svojstvu suca.

“Konjaši” u petak

Aurelu će Doha biti premijerni nastup u Svjetskom kupu, a njegov stariji klupski kolega Robert Seligman tjedan dana ranije u Bakuu će započeti svoju 16. seniorsku sezonu.

- Robert će u Bakuu ići s vježbom startne ocjene 6.0 i ako sve prođe kako očekujemo, nema razloga da ne uđemo u finale, a onda je sve moguće. Konkurencija u Azerbajdžanu bit će jaka - na konju će se natjecati Francuz Cyril Tommasone, Kaya Kazuma (Japan), Weng Hao i Wang Junwen (Kina), Andrey Likhovitskiy (Bjelorusija), odlični Lee Chih Kai iz Kineskog Taipeja, naš prijatelj, Slovenac Sašo Bertoncelj (SLO) te naravno Filip Ude. Inače, malo je izmijenjen raspored natjecanja, pa će Robert i ostali “konjaši” u kvalifikacije krenuti u petak, kada je i preča, pa su finala u nedjelju - rekao je Marković.

Inače, nakon Dohe ponovno je stanka, a sezona se nastavlja tek krajem svibnja (od 24. do 27. svibnja) Challenge Cupom u Osijeku. Slijede natjecanja u Koperu, portugalskom Guimaraesu i turskom Mersinu, a Europsko prvenstvo održat će se početkom kolovoza u Glasgowu dok će se Svjetsko prvenstvo održati krajem listopada u Dohi.

Krešimir LACKOVIĆ

Robert Seligman

osječki gimnastički reprezentativac

U 32. godini i sa 16 godina aktivnog seniorskog gimnastičkog staža mogu reći da sam zadovoljan svime onime što sam do sada postigao. Rijetki su oni koji traju ovoliko dugo i mogu se pohvaliti vrhunskim rezultatima kroz cijelu karijeru. Imam podršku svojih trenera Mađarevića i Čulina, a klub se trudi osigurati što god mi je potrebno za dobar i kvalitetan rad. Dat ću se sve od sebe i vjerujem da ni ove godine rezultati neće izostati.

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

UZALUD ŠTO PUNO ZABIJAŠ KAD I PUNO PRIMAŠ

Osječka obrana je kao švicarski sir

Najčitanije iz rubrike