Novosti
KLIZIŠTA I POPLAVE

Ni sanacija manje oštećenih kuća neće biti moguća
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

Vezani članci

OBRANA OD POPLAVA U SLAVONIJI

Vučica se izlila na pašnjake, ali nije ugrozila Marjančace

U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une u srijedu je bio u laganom opadanju, no klizište je još uvijek aktivno pa policijski službenici osiguravaju mjesto događaja. Podsjetimo, nakon katastrofalnog klizanja tla u utorak je potpuno, ili djelomice stradalo 12 obiteljskih kuća.

“U ulici Stari put u Hrvatskoj Kostajnici, najvjerojatnije zbog trenutačnih vremenskih neprilika i natopljenosti tla od topljenja snijega došlo je do odrona zemlje s brda i klizišta. Od odrona velike količine zemlje u potpunosti je za sada srušeno sedam kuća, dok je jedna napukla i nagnula se. Tri kuće bile su nenaseljene, dok su iz drugih ukućani uspjeli na vrijeme izići te nitko nije ozlijeđen. S obzirom na to da je klizište još uvijek aktivno, policijski službenici mjesto događaja do daljnjega osiguravaju radi zaštite ljudskih života i imovine”, stoji u službenom priopćenju iz PU sisačko-moslavačke o uzrocima tragedije.

Kostajnicom se pronio i glas kako je već prve noći opljačkano nekoliko kuća. Međutim, u Policijskoj upravi dematiraju takve glasine i napominju kako policijski službenici danonoćno osiguravaju područje klizišta. Tako se i jedna vlasnica kuće žalila na policiju da joj nisu omogućili da uđe u svoju oštećenu kuću po lijekove. Ona je upućena liječniku opće prakse da joj izda nove recepte.

Svi stanovnici stradalih kuća privremeno su evakuirani, neki su preselili kod rodbine, a petnaestak ih je smješteno u kostajnički hotel Central. Svi su u stanju šoka, jer su u samo nekoliko minuta izgubili životnu imovinu. Kako je najavio kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan, za stradalnike će se organizirati i psihološka pomoć.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako će Vlada već ovaj tjedan osmisliti set mjera kako bi se u kratkom roku pomoglo stradalima i kako je, srećom, nastala samo materijalna šteta i bez ljudskih žrtava te da će stanje na tom području pratiti i dalje i pomoći koliko god se može.

Na teren bi trebali izići građevinski stručnjaci kako bi ustanovili stupanj oštećenja kuća, a pretpostavlja se kako se ni manje oštećene kuće neće moći sanirati, jer je život na ugroženom području nesiguran. Osim toga, stanovnici neoštećenih kuća na ugroženom području sada žive u strahu da se klizanje tla ne ponovi.

Tragedija klizanja terena u drugi je plan stavila opasnost od poplava. Ohrabrujuće je da je vodostaj Une lagano opadao. Ipak, na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava i sve se službe nalaze u stalnoj pripravnosti.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da je u Sisačko-moslavačkoj županiji 90 pripadnika namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koje i dalje pružaju pomoć u obrani od poplava civilnom stanovništvu Letovanića i Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji. U Letovaniću je 70 pripadnika OS RH, a 20 ih je angažirano na području Petrinje. Pripadnici Oružanih snaga sa strojevima i vozilima angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije te sukladno odluci ministra obrane Damira Krstičevića.

Dijana PAVLOVIĆ/H
ODSJEČENO PRIGRADSKO NASELJE

I vodostaji karlovačkih rijeka u opadanju su, ali zbog visokih razina zasićenosti tla i novih oborina najavljenih za nedjelju, karlovačke interventne službe i Stožer civilne zaštite ostat će i dalje pripravni za izvanredne mjere obrane od poplave, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u Donjem Mekušju, kamo je došao čamcem karlovačke javne vatrogasne postrojbe. To prigradsko naselje kod viših vodostaja postaje ada, baš kao i naselja Husje, Kobilić i Vodostaj, jer se do njih ne može doći cestom čim se Kupa izlije iz korita. Članica vijeća Mjesnog odbora Pokupska dolina Katarina Malenica rekla je da su odsječeni od grada već kod vodostaja Kupe od 710 centimetara te podsjetila kako je od 2014. više puta bilo dramatično, jer je bilo potopljeno i stotinjak kuća. Gradonačelnik Mandić rekao je kako će inzistirati da se do gradnje trajnog sustava obrane od poplave privremenim rješenjima zaštite i stanovnici Mekušja.

Možda ste propustili...