Regija
PRENOSE OBIČAJE NA MLADE

Na poseban način njeguju stare korizmene običaje
Objavljeno 15. ožujka, 2018.

PODRAVSKA MOSLAVINA - Korizma se u velikom dijelu Slavonije i Baranje i danas na poseban način obilježava i poštuje kao vrijeme u kojem se vjernici obraćaju i pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa - molitvom, postom i dobrim djelima mireći se s Bogom. Upravo u to vrijeme, KUD Slavonac iz Podravske Moslavine nastoji intenzivnije čuvati i na mlade generacije prenijeti korizmene običaje i pjesme. To su ove godine prvi put odradili u suradnji sa Župom Blažene Djevice Marije iz Podravske Moslavine, s kojom su organizirali program “Korizmeni običaji”.

U sklopu programa u mjesnom domu otvoren je i blagoslovljen Korizmeni stol, na kojem su vrijedne domaćice i gosti donijeli starinska jela korizmenog vremena toga kraja. Na Korizmenom stolu našla su se mnogobrojna posna jela koja su se nekad davno spravljala u korizmi.

Nakon toga je u župnoj crkvi izmoljen Križni put te održan koncert korizmenih pjesama “O Isuse daj da pjevam”. U programu su sudjelovali KUU “Franjo Ebling” Sveti Đurađ, KUD Zdenac Zdenci, Udruga Rukotvorine Zdenci, KUD “Ante Evetović Miroljub” Veliškovci - Gat - Tiborjanci, KUD Podravina Čađavica, Udruga žena CER Crnac, Crkveni zbor Župe svete Marije Magdalene Sopje, Crkveni zbor Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Podravska Moslavina i domaći KUD Slavonac. Koncert, na kojem su se sudionici predstavili dvjema-trima korizmenim pjesmama, duhovno je obogatio događaj, za koji nam tajnica KUD-a Slavonac Marija Šimara najavljuje da ima tendenciju postati tradicionalan.L.A.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike