Novosti
ZA 0,4 POSTO

Novi pad proizvodnje
Objavljeno 10. ožujka, 2018.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, što nije zabilježeno još od kraja 2013.

Prema u petak objavljenim podatcima Državnog zavoda za statistiku, industrijska je proizvodnja u siječnju pala u odnosu prema lanjskom prosincu za 1,7 posto, a u odnosu prema siječnju prošle godine skliznula za 0,4 posto. No pad je usporen, s obzirom na to da je proizvodnja u studenom skliznula za 1,7, a u prosincu za 2,5 posto na godišnjoj razini. Većina makroekonomista to je i očekivala. Tako je u anketi Hine njih dvoje očekivalo pad između 0,5 i 0,7 posto, a jedan rast od 2,5 posto.

“Ovaj je podatak ispod naših očekivanja. Razlog je u tri komponente u samoj strukturi proizvodnje – manjoj proizvodnji energije zbog toplijeg vremena u siječnju, a uteg su bile i kemijska te farmaceutska industrija”, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

U siječnju je najviše, za 12,4 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 7,7 posto slijedila je proizvodnja energije. S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 20,5 posto u odnosu prema lanjskom siječnju. Slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 9,7 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je za 2 posto.

Novi podatak o proizvodnji jedan je od prvih značajnijih podataka koji upućuje na gospodarska kretanja na početku ove godine, nakon što je rast BDP-a u posljednjem lanjskom kvartalu oštro usporio. H

Možda ste propustili...

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

20 DANA ZA NOVU VEĆINU: NAZIRE LI SE KRAJ PREGOVORA?

Sve je jasno: Bez dogovora HDZ-a i DP-a idu novi izbori

Najčitanije iz rubrike