Novosti
20 DANA ZA NOVU VEĆINU: NAZIRE LI SE KRAJ PREGOVORA?

Sve je jasno: Bez dogovora HDZ-a i DP-a idu novi izbori
Objavljeno 30. travnja, 2024.
Plenković: Pregovaramo samo s DP-om, sve ćemo dogovoriti * Radić: DP ne može biti dio većine sa SDSS-om i Možemo

Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, konačni su, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike. Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe.


Druga runda

Relativni pobjednik izbora je HDZ s partnerima, od 151 zastupničkog mandata osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast. SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenista 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever te jedan zastupnički mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina. Objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike, koji ne mora čekati krajnji rok, može to učiniti i prije, vodeći računa da ostavi dovoljno vremena da zastupnici na vrijeme dobiju pozive na sjednicu, što je bila praksa nakon svih prethodnih izbora.

Hoće li se Sabor na prvoj sjednici i konstituirati, tek će se vidjeti. Naime, Sabor se konstituira izborom svog predsjednika za što su potrebne "ruke" 76 zastupnika, odnosno saborska većina koju, za sada, nema ni jedna stranka, odnosno koalicija. U ponedjeljak je održana druga runda pregovora o sastavljanju parlamentarne većine. Domovinski pokret prije podne se sastao sa SDP-om i koalicijskim partnerima te stranke, a predvečer s pregovaračkim timom HDZ-a.

Premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je kako smatra da će kroz sljedeće dane dogovoriti s Domovinskim pokretom novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu. "Ima jako puno spekulacija. Mislim da je najvažnije da su birači poslali svoje poruke. HDZ je dobio ponovno relativnu većinu, i to povjerenje hrvatskih građana da predvodi hrvatsku vladu", kazao je Plenković novinarima. Dodao je i da HDZ ne pregovara ni sa kime osim DP-a te drži i da koalicija s njima ne može ugroziti odnose prema EU-u. Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić također je u ponedjeljak rekao kako se nazire kraj pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja većine u Hrvatskom saboru, istaknuvši da će HDZ vrlo brzo sastaviti vladu. "Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovarali smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevno smo u vezi i komunikaciji i mislim da ćemo vrlo brzo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituiranje Sabora s predsjednikom, i nakon toga izglasanu vladu", rekao je Anušić. Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti vladu, naglasio je i dodao da im informacije koje su proteklih nekoliko dana dobili međusobno komunicirajući daju za pravo to i reći. Za komentare da bi dogovor s Domovinskim pokretom bila već gotova stvar da je on predsjednik HDZ-a a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjednik stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković, ustvrdivši da će tako i biti. "Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili", rekao je.


Zaštita manjina

Upitan može li se ikako pomiriti situacija između Domovinskog pokreta i SDSS-a, Anušić je napomenuo da je DP rekao kako im je SDSS neprihvatljiv. Istaknuo je kako u ovom trenutku moraju "svi razumjeti da je to stav DP-a iz kojeg oni neće reterirati". "Što je OK, na kraju krajeva i poruka hrvatskih birača, kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi", rekao je Anušić. Poručio je i kako smanjivanje prava manjina nije tema razgovora pregovora niti će biti.

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić izjavio je da je njegova stranka na sastanku predsjedništva potvrdila kako ne može biti dio većine u kojoj su SDSS i Možemo. Domovinski pokret imao je sastanke sa svim opcijama prošli tjedan te razne konzultacije, rekao je Radić novinarima. Naglasio je kako nitko ne priča o pripadnicima nacionalnih manjina jer su ih imali na listama i uvijek su na njihovu zaštitu. "Naš je stav principijelan jer smatramo da te dvije stranke nisu konstituirane na ustavan način", rekao je, ne ulazeći u razloge. Dodao je da mu je konstatacija Milorada Pupovca o političkoj segregaciji SDSS-a zaparala uši. "Kakva je to novokovanica. To je nekorektno i stvaranje pritiska pod plaštom žrtve koji nije primjeren ni trenutku ni civilizacijskom nivou Republike Hrvatske", smatra Radić. Dodao je i kako ne zna tko će biti dio većine ni hoće li Domovinski pokret ići s HDZ-om.
Upitan za nedostatan broj ruku kojima bi bez manjina osigurali većinu s HDZ-om, rekao je da u ponedjeljak iz pregovora nisu vidjeli koja se većina može sastaviti. Poručio je da se Domovinski pokret ne boji novih izbora te od svog stava i principa neće odustati. Kazao je također da se nije razgovaralo o datumu novih izbora. Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu zahvalio je jer nisu curili detalji iz pregovora.

D.Pavlović/Hina

“HRVATSKA NA PRAVOJ STRANI POVIJESTI”

Moguća koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom neće ugroziti hrvatsku politiku prema EU-u i njezin položaj unutar nje, rekao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. “Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna, demokratska zemlja”, rekao je Plenković. “Imali smo taj pokušaj Milanovića, notornog kršitelja Ustava, čovjeka koji ima antieuropske stavove, vodi prorusku politiku kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i nažalost remeti taj logični politički odabir hrvatskog naroda i hrvatskih institucija, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti čvrsto usidrenu u europske vrijednosti”, rekao je Plenković. Rekao je da je sadašnja situacija sličnija onoj iz 2016., kada je za slaganje parlamentarne većine trebalo više od mjesec dana, nego one iz 2020., kada je nova većina složena u “roku od dva sata”. Ponovio je da je HDZ treći put dobio većinsko povjerenje hrvatskog naroda, a da jedan broj političkih aktera nastavlja s “nerijetko neargumentiranom mržnjom” prema HDZ-u. “Još jednom poručujem da oni koji su poraženi na izborima, a to su prije svega predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegov stric Milanović, obojica su već trebala dati ostavku”, rekao je Plenković, istaknuvši da će ubuduće na sve napade na HDZ biti odgovoreno s čvrstim argumentima.

 

Peđa Grbin predsjednik SDP-a

NA STOLU SU SVE OPCIJE, PA I PONAVLJANJE IZBORA

Grbin nije htio iznositi stavove DP-a o pitanjima koja su na stolu, kazavši da svi znaju koji su njihovi prijedlozi. “Mi smatramo da je ovo prilika da Hrvatska napravi iskorake u pitanju borbe protiv korupcije i borbe za medijske slobode, a nakon toga su sve opcije na stolu, pa i ponavljanje izbora, za što smo mi u SDP-u spremni”, rekao je Grbin nakon druge runde pregovora s DP-om. Ništa što su iznijeli, napomenuo je, nije tajna, a prioriteti su im konstituiranje Sabora i rješavanja statusa Turudića i tzv. lex AP. Grbin je naglasio da se s DP-om nije razgovaralo o kadrovskim pitanjima. Kazao je i da će suradnja s DP-om možda biti kratkotrajna, nakon čega bi iduća opcija bili novi izbori. “Vidjet ćemo može li to funkcionirati jedno duže razdoblje, a ako ne može, onda je najpoštenije da idemo na nove izbore”, ustvrdio je predsjednik SDP-a.

PUHOVSKI: SAMO HDZ IMA ŠANSU

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je postizanje dogovora o parlamentarnoj većini blizu. “Došlo je do pojave naglašene elastičnosti karaktera kandidata za moguće dogovore, odnosno formiranje koalicije i većine. Ta će se elastičnost sljedećih dana povećavati, prije svega zbog straha od ponavljanja izbora koji teško da bi ikome odgovarali, osim eventualno HDZ-u”, rekao je Puhovski za N1. Smatra da samo HDZ ima šansu sastaviti većinu. “SDP nema nikakvu šansu jer praktički više i ne postoji. Otkako su napustili divlji brak s Milanovićem, oni naprosto ne predstavljaju neku jaku poziciju. Pitanje je kako stranka koja se smatra ljevičarskom uopće sebi dopušta pregovore s DP-om, koji traži ne samo isključivanje srpske manjine iz odlučivanja u parlamentu nego i zabranu njezina glasila. Čak i ako su u takvom rasulu, još uvijek nisu prihvatljivi na iole realističan način”, ustvrdio je. Na pitanje traži li Domovinski pokret previše, Puhovski napominje da to tako ide u prvoj fazi pregovora. Inicijativu šefa SDP-a Peđe Grbina da se što žurnije konstituira novi saziv Sabora kako bi se promijenio tzv. lex AP te smijenio Ivan Turudić prije nego što stupi na dužnost glavnog državnog odvjetnika Puhovski smatra besmislenom. “Prema sadašnjim zakonima to ne bi bilo moguće. Samo sazivanje Sabora bez izbora vlade ne bi značilo ništa drugo nego odgađanje do nove sjednice”, rekao je Puhovski za N1.

Možda ste propustili...

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Pad cijena u proizvodnji

PREDSTAVNIK ČEŠKE I SLOVAČKE NACIONALNE MANJINE VLADIMIR BILEK

Bez razgovora o potpredsjedniku Vlade

Najčitanije iz rubrike