Osijek
MEĐUNARODNI DAN ŽENA U MAGISU

Žene su vrlo važan kreator društva
Objavljeno 9. ožujka, 2018.

Sedmu godinu zaredom u Poetry caffeu Magis glazbenim programom “Žena može” obilježen je Međunarodni dan žena kojim se pokušava senzibilizirati sugrađane za problem neravnopravnosti spolova i obiteljskog nasilja. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi pedesetak okupljenih uvodnim govorom pozdravila je Ivana Haubrich u ime udruge Lega grad i prijatelji koja je istaknula važnost ovog i sličnih događaja, a zatim je Eleonora Matić, policijska službenica PP Osijek, ukratko prezentirala statističke pokazatelje o nasilju u obitelji uz podršku svojih kolega iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske.

Okupljenima se obratila i Sanda Pašuld iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Osijeka koja je naglasila kako su žene sve obrazovanije i vrlo važan kreator društva, ali da su ipak podzastupljene u svim segmentima društvene aktivnosti. Program se nastavio samostalnim izvedbama poznatih osječkih umjetnika, poput pjesnika Miroslava Kablarevića i Zorislava Vidakovića koji su svojim recitacijama pjesama uzdigli pojam žene, Luke Vranješa i Tomislava Bošnjaka na klaviru i Doris Despot na gitari. Ugođaj su dodatno upotpunili Karla Forjan svojom glazbenom interpretacijom poznatih hitova i osječka grupa bubnjara Ritmos koji su sve nakratko odveli na put u neke daleke egzotične zemlje.

Druženje se nastavilo uz neformalne razgovore i opuštenu atmosferu Poetry caffea Magis. Za kraj, Sanda Pašuld citirala je bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher: “Ako želite da se nešto kaže, pitajte muškarca, a ako želite da se nešto napravi, pitajte ženu.” F. Mamić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike