Crna kronika
IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Ugljični monoksid poslao ih u bolnicu
Objavljeno 23. veljače, 2018.

VARAŽDIN

Djeca u dobi od 12 i 15 godina te dvije žene od 41 i 66 godina otrovali su se ugljičnim monoksidom u četvrtak, između 10 i 11 sati, u Ulici Bartola Kašića u Varaždinu. Liječnička pomoć pružena im je u varaždinskoj Općoj bolnici. “Policajci u suradnji s inspektorom za zaštitu od požara i eksplozija, kao i tehničkih službi poduzeća za održavanje plinskih instalacija, obavili su očevid kojim je utvrđeno da je u obiteljskoj kući, prilikom korištenja plinskog protočnog bojlera, zbog pomanjkanja kisika došlo do neispravnog izgaranja zemnog plina. Zbog toga je došlo do vraćanja plinova u stambeni prostor - doznajemo iz Policijske uprave varaždinske.

Kako bi se izbjegli novi takvi slučajevi, iz policije ponovno upozoravaju građane da je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, kao što su plamenici i protočni bojleri, servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

- Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali. Ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris, odmah isključite plin. Što se tiče dimnjaka, također je potrebno da ih bar jednom godišnje redovito pregledavaju ovlaštene i stručne osobe, a izvanredni se pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva - savjetuju iz policije.S.Lacić

KADA ODMAH ZVATI DIMNJAČARA

Iz policije savjetuju i kada treba odmah pozvati dimnjačara. To su situacije kada dimnjak dobro “ne vuče”, kada se u prostoriji glatke površine orošavaju odnosno vlaže, jer je moguće da je riječ o vraćanju dimnih plinova, te kada se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, zato što i takav problem može biti povezan s dimnjakom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike