Mozaik
PROBUĐENA SLAVONSKA SCENA

Porin: Mia Dimšić
dobila 9 nominacija
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Nominirani su i osječki bend Fluentes te tamburaški sastavi Kas, Dike i Šokci

Na svečanoj ceremoniji u zagrebačkom Matis Absolute Loungeu objavljene su nominacije za jubilarno 25. izdanje Glazbene nagrade Porin. Glasačko tijelo u prvom krugu glasanja svoje je favorite biralo među ukupno 1645 ovogodišnjih prijava raspoređenih u 35 kategorija.

Prema glasovima struke najviše nominacija, njih devet, osvojili su Mia Dimšić i njeni suradnici. Mijin album “Život nije siv” konkurira za Album godine, također i u kategoriji Najbolji album pop-glazbe, dok je pjesma “Bezimeni” sa spomenutog albuma nominirana za Pjesmu godine. Album “Život nije siv” osvojio je nominacije i u kategorijama za najbolju produkciju i najbolju snimku, a naslovnica albuma konkurira za najbolje likovno oblikovanje. Album “Božićno jutro” nominiran je za najbolji album popularno duhovne glazbe. Mia Dimšić također konkurira za najbolju žensku vokalnu izvedbu s pjesmom “Sunce, oblak, vjetar”, koja je nominirana i za najbolji aranžman.

- Izvan sebe sam, ni u najluđim snovima nisam zamišljala sve te nominacije, nakon godine ispunjene radom, CD-ima, stvaranjem, koncertima..., ovo je najljepši mogući finale! Veselim se dodjeli i druženju s kolegama - rekla nam je Mia nakon objave nominacija.

Probuđena scena

Osim Mije Dimšić, u atraktivnoj kategoriji za najbolju žensku vokalnu izvedbu nominirane su i Josipa Lisac i Antonela Doko. Za najbolju mušku vokalnu izvedbu ove godine nominirani su Jacques Houdek, Kedžo i Oliver Dragojević. Za najbolji pop-album ove godine nominirani su Natali Dizdar s albumom “Iluzije”, “Pogrebi i pomiriši” grupe Jinx, i ranije spomenuti album “Život nije siv” Mije Dimšić. U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su Boris Štok, Carla Belovari i popularna osječka grupa Fluentes.

- Čestitam svim nominiranima, posebno jer je među njima puno dragih prijatelja i kolega koje smo u ovih par godina upoznali. Ovo je potvrda da se glazbena scena u Slavoniji probudila, da je prepoznata od strane struke i izuzetno mi je drago da smo i mi dijelom toga. Mi smo kao mala djeca, imamo 'kes' na licu cijeli dan i već nam je ova nominacija kao da smo pobjedili, jer nam se i nominacija činila nedostižna prije godinu dana. Hvala svima, posebno ekipi ljudi koji su uz nas i svim fanovima koji su s nama sve ove godine - rekao nam je Goran Bošković iz grupe Fluentes.

Za Najbolji album tamburaške glazbe nominirani su albumi “12. Glazbeni festival šokačke pisme Županja, 2017.”, “Po školački” TS Šokci i “Slavonac sam, 'oću da se zna!” TS Dike. Za Najbolji album pop-folklorne glazbe nominirani su osječki TS Kas za “Danas smo kraljevi”, Rajko Suhodolčan i Klapa Bistrica te Klapa Luka.

Za Pjesmu godine u konkurenciji su pjesma “Ako voliš ovu ženu”, koju izvode Željko Bebek i Oliver Dragojević, potpisana od autorskog tima Branimir Mihaljević i Nenad Ninčević, pjesma “Bezimeni” koju izvodi i autorski potpisuje Mia Dimšić, “Biram” Detoura, koju autorski potpisuje Nenad Borgudan, pjesma Predraga Martinjaka “Neka ti plove brodovi”, koju izvodi Massimo, te “Reno 4” koju izvodi i autorski potpisuje Mile Kekin. Parni Valjak te Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, također se ističu s velikim brojem nominacija.

Raznovrsni albumi

Parni Valjak kao grupa nominiran je za najbolju izvedbu grupe s vokalom, a njihov kompilacijski album “Antologija” za tematsko povijesni album. Album “Live in Pula” nominiran je za najbolju produkciju i snimku, te za najbolji koncertni album u čijoj su kategoriji još u konkurenciji Massimo i Zagrebački solisti s albumom “Isti osjećaj”, te album “Live Unpljugd 2 Gavella” Psihomodo popa. Album “Chui ovu glazbu” nominiran je za najbolji jazz-album, a Chui i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije nominirani su za najbolju izvedbu i najbolju skladbu jazz-glazbe, autora Tonija Starešinića. Album je nominiran i u prestižnoj kategoriji za Album godine, gdje su mu konkurencija Natali Dizdar s albumom “Iluzije”, Jinxi i njihov album “Pogrebi i pomiriši”, Mayales za album “Simbol za sunce”, te već spomenuta Mia Dimšić s albumom “Život nije siv”. U kategoriji Najbolji album zabavne glazbe nominacije su osvojili album “Naša bila štorija” sljedećih izvođača: Severine, Gorana Karana, Danijele Martinović, Giuliana, Tedija Spalata, Arijane Čuline, Stefana Kokoškova i Snježane Sinovčić Šiškov, album “Naša velika pjesmarica - The Great Yugoslav Songbook” Vesne Pisarović, te album “Ono nešto naše” Željka Bebeka.

U kategoriji Najbolji album jazz-glazbe, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije ove godine ima čak dvije nominacije, jednu uz grupu Chui s albumom “Chui ovu glazbu”, i jednu s Markom Toljom za album “Stavi pravu stvar”. Nominaciju za najbolji jazz-album osvojio je i Zvjezdan Ružić Sextet s albumom “Elfin Farewell”. U kategoriji za najbolji album klasične glazbe nominacije su osvojili Radovan Cavallin za album “11 Per 1 In 1”, Aljoša Jurinić za album “Chopin Alive”, te Pavao Mašić s albumom “Johann Sebastian Bach: Umijeće fuge”.

Finaliste glazbene nagrade na ceremoniji proglašenja nominacija predstavili su kolege glazbenici, poznati radijski i TV voditelji te predstavnici medija, a dobitnici u svakoj od 35 kategorija bit će poznati na svečanoj dodjeli koja će se održati 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni. Tko će sve osvojiti Porina odlučit će glasačko tijelo u drugom krugu glasanja.

Tanja KVORKA

dodjela

BIT ĆE U SPALADIUM ARENI 23. OŽUJKA

Najčitanije iz rubrike